Det var torsdag morgen familien på Svorkmo ble klar over at de hadde en gjest i huset, men de visste ikke hvem det var. Det tok litt tid før Stine fikk overbevist samboer Stig Ove Snøsen om at det var en skapning i pipa. De tok ut ovnsrøret slik at de kunne høre bedre. De hørte krafsing og skrapelyder og fryktet at det var en katt. Stig Ove Snøsen gikk ned i kjelleren og åpnet sotluka. Da så han ei fjær som stakk fram. Han stakk hånda inn helt til albuen for å få tak, og kjente motstand. Ut fra sotluka kom en forkommen fjærkledd skapning, blindet av sot og med ravnsvart fjærdrakt. Ei kattugle hadde krøpet ned i pipa og bakset seg nedover. Opp kom den aldri. Men heldigvis hadde den havnet under ovnsrøret i første etasje. Ellers hadde fuglen vært stekt.

Flere bilder av ugla og hennes hjelpere ser du her. Men det var først nå den virkelige hjelpeaksjonen begynte. Samtidig som de prøvde å fjerne sot av fjærdrakten, startet de en telefonrunde. Til to veterinærer i Orkdal, til Smådyrveterinærene og til Mattilsynet. Ingen kunne ta i mot fuglen for rengjøring. Stine Thorshaug sier at familien er noe skuffet over at ingen kunne bistå i lokaldistriktet. Fuglen var så nedsotet at å slippe den ut ville være verre enn å avlive den. Men familien ville at fuglen skulle leve. De måtte ha hjelp. De fant den barmhjertige samaritan gjennom telefonummeret de fikk fra Mattilsynet. For i andre enden svarte Georg Bangjord, som er ansatt i Statens Naturoppsyn. Bangjord deltar også i et prosjekt kattugle. Da han hørte historien ble han svært ivrig på å få tak i fuglen. Det endte med at Stig Ove Snøsen kjøret ens veg fra Svorkmo til Jonsvatnet, hvor Bangjord er bosatt. Og oppskriften var enkel. Lano såpe og varmt vann på rundt 40 grader. Bangjord kunne raskt fastslå at fuglen var nedsotet fullstendig, men ellers i bra form. Vekta var 592 gram, hvilket betyr at fuglen var i god form. Den hadde ikke ligget lenge i murpipa. Pjusket og våt, men nesten helt ren og i overraskende god form returnerte folket med kattugla til Svorkmo. Med klar beskjed. Hold fuglen inne til fjærdrakten er tørket helt. Slå deretter av lyset i rommet og slå opp vinduet. Så er kattugla tilbake til friheten. Som sagt så gjort. Sent torsdag kveld åpnet Stig Ove Snøsen vinduet på baderommet. Etter hvert satte ugla seg i vinduskarmen. Så kikket hun bort på husverten for å si farvel, før hun forsvant ut i mørket.

Se video av den uheldige ugla herÅrsaken til at ugla hadde tatt seg ned i pipa, var trolig at den lette etter et sted for hekking. Ugler og andre rovfugler starter hekkinga allerede i mars. Ugla var en hunn, hvilket betyr at et eller annet sted sitter en make og venter. Takket være iherdig innsats og omsorg fra familien på Svorkmo, vil ugla trolig få mange barn. Georg Bangjord roser familien for engasjement og omsorg for fuglen. Han benyttet også anledning til å ringmerke ugla etter rundvasken. - Nå skal vi sette netting på pipa, og vi skal bygge en reirkasse. Etter dette skylder vi uglemor å skaffe henne en respektabel bolig. Det gjør vi på oppfordring fra en svært hyggelig og imøtekommende Georg Bangjord i SNO, sier Stig Ove Snøsen til ST.