- Jeg er glad det fikk en lykkelig slutt, sier Ole Ledahl, rektor ved Hemne videregående skole.

Han innrømmer at det var en marerittaktig opplevelse å få vite at vitnemålene til fire elever ikke var godkjent.

— Dette var rundt 20. juni og skoleåret var i praksis slutt. Også avslutningsfesten var unnagjort. Da kom beskjeden om at ett fag ikke var godkjent i vitnemålene de fire elevene. Det var en fryktelig ekkel følelse, et mareritt for både elevene, meg som rektor og skolens administrasjon, sier Ledahl.

Intensivopplæring

De fire elevene gikk tredje påbygningsår (3PB). Det vil si at de ikke gikk studiespesialisering. Dermed ble ikke faget toppidrett godkjent, og hele vitnemålet ble underkjent fordi elevene «manglet» timer.

Hva gjør vi nå? Det var spørsmålet som meldte seg.

— Ja, gode råd var dyre, det var en akutt situasjon. Vi søkte først utdanningsdirektøren om dispensasjon for å få godkjent vitnemålene. Den søknaden ble avslått. I tida fra søknad ble sendt og svar forelå, jobbet vi også med alternative planer. Etter møter og dialog med elevene og deres foresatte, fikk vi på plass en avtale om at elevene fikk ta sosiologi og sosialantropologi – de mest overkommelige fagene – etter såkalt intensivopplæring, forteller Ledahl.

Kompenserte inntektstap

For elevene innebar dette tre uker ekstra på skolebenken når alle andre gikk ut i sommerferie. De skulle ta to fag som normalt gjennomføres på et helt skoleår på disse tre ukene.

— For både elevene og den lærerressursen som ble satt inn, ble dette selvsagt veldig intense og hektiske tre uker med høyt trykk, forteller rektoren.

I forkant inngikk skolen også avtale med elevene om økonomisk kompensasjon.

— Samtlige fire elever sto klar til å ta fatt på sommerjobb. Derfor måtte vi kompensere for tapt arbeidsfortjeneste. Vi la oss da på satser etter tariff slik at de ikke blir økonomisk skadelidende. Heldigvis måtte ingen av elevene si fra seg den sommerjobben de hadde fått, sier Ledahl.

Kunne «mistet» et år

Saken fikk en lykkelig slutt. Alle de fire elevene besto eksamen, og vitnemålene er godkjent. Ved at de tok to tilleggsfag, har de også fått godkjent faget toppidrett.

— Elevene er nå søkere til videre studier på linje med alle andre. Det er vi utrolig glad for, sier Ledahl.

Men det er en situasjon han veldig gjerne skulle ha vært foruten.

— Det er noe av det verste du kan komme ut for at fire elever i verste fall kunne fått en forsinkelse på et helt skoleår. Vi var langt nede da forholdet ble avdekt, men svært glad nå.

— Har oss selv å takke

Ledahl er også tydelig på at dette er skolens feil.

— Det er vi som har all skyld i dette. Vi burde ha oppdaget det misforholdet som oppsto tidligere, men gjorde ikke det. Vi har prosedyrer å følge, men her har våre rutiner sviktet. Vi har bare oss selv å takke. Jeg håper denne saken også kan være til nytte for andre for å hindre at noe lignende skjer igjen, sier Ole Ledahl, som berømmer måten både elevene og deres foresatte taklet en høyst uønsket opplevelse.

Det har ikke lyktes ST å komme i kontakt med noen av de fire elevene.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300