Resultatet fra skolevalget tyder på at ungdommen ønsker et regjeringsskifte. På landsbasis er Arbeiderpartiet det største partiet med 27,8 prosent, mens Høyre, Fremskrittspartiet og Sosialistisk venstreparti følger på videre med henholdsvis 15,1 prosent, 10,4 prosent og 10,0 prosent. Hvis man slår sammen Rødt, SV, Ap, Sp og MDG til ei «blokk», oppnår de til sammen 50,3 prosent. På den andre sida oppnår dagens regjeringskonstellasjon, med Høyre og Frp i regjering og støtte fra KrF og Venstre, 36,0 prosent. De øvrige prosentene/stemmene fordeles på småpartier som blant andre Piratpartiet, Pensjonistpartiet, Kystpartiet og Liberalistene.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

Selv om ungdommen er meget tydelig på at de ønsker et regjeringsskifte, så er det også store variasjoner og motsetninger blant ungdommene. Hvis vi ser på de tre videregående skolene i STs nedslagsfelt, så ser vi at opposisjonen gjør et brakvald ved Orkdal videregåande skole og Hemne videregående skole. Her gjør Rødt et kjempevalg med hele 22 prosent ved Orkdal vgs, og 13,5 prosent ved Hemne vgs. Ved Meldal vgs er situasjonen nærmest snudd på hodet. Her oppnår Fremskrittspartiet hele 43,2 prosent og er dermed større enn Rødt, SV, Ap, Sp og MDG til sammen. Hvorfor skolen i Meldal skiller seg såpass ut i forhold til både landsgjennomsnittet og de to andre skolene i STs nedslagsfelt, er ikke lett å forklare. Man kan imidlertid slå fast at heller ikke ungdommen er en ensartet velgermasse.

dager før valget er det helt åpent om hvem som vinner valget, om det blir regjeringsskifte. Og etter partilederdebatten på TV 2 torsdag kveld, ble det kanskje ikke spesielt lettere for velgerne å «lande» sine valg. Partilederne snakket i munnen på hverandre uten at programlederen hverken forsøkte eller evnet å holde «tak i tauman». Debatten ble såpass kaotisk at det var vanskelig å finne tydelige budskap fra partiene. Det som imidlertid utkrystalisererer seg både etter skolevalget og meningsmålingene, er at «ytterfløypartiene» på begge sider ser ut til å vil gjøre et godt valg og dermed bli veldig avgjørende. Oppslutninga til Fremskrittspartiet, som står til høyre for Høyre, og Rødt og MDG, som begge befester «vingposisjonene» til Arbeiderpartiet, blir helt avgjørende for om det blir regjeringsskifte.

Hvorvidt regjeringa får fortsette eller om det blir regjeringsskifte, avgjør velgerne mandag. Nå har ungdommene sagt sitt med rekordoppslutning, nemlig en valgdeltakelse på hele 83,4 prosent. Nå er det å håpe på at resten av landets befolkning følger opp like godt og bruker stemmeretten. Godt valg!