Arbeidstilsynet har varslet Skaun kommune om en rekke pålegg etter at de gjennomførte tilsyn ved brann- og redningstjenesten den 31. januar i år.

Støv, gass og brannrøyk

I høst gikk de tillitsvalgte ved brannstasjonen ut med flengende kritikk av ledelsen ved branntjenesten. I et brev adressert til rådmann Jan-Yngvar Kiel, teknisk sjef Frøydis Aalbu og brannsjef Leif Harald Bremnes varslet de om det de hevder er «brannvesenets ledelses manglende evne og vilje til å følge minimumskravene i deler av det sentrale regelverket som er styrende for brannvesenets virksomhet».

Les også: Forhandler gjerne om samarbeid

Det var særlig forhold knyttet til bemanning samt gjennomføring av risiko- og sårbarhetsanalyse som bekymrer mannskapet. Nå har Arbeidstilsynet gitt Skaun kommune frist til 1.12 for å få på plass en rekke tiltak knyttet til risiko for helseskadelig eksponering av støv, gass og brannrøyk.

Utfordringer ved brannstasjonen

I rapporten fra tilsynet varsles det om pålegg om kartlegging og risikovurdering, tiltak for å redusere risiko for kjemisk helsefare, informasjon og opplæring om kjemisk helsefare og personlig verneutstyr samt registrering av arbeidstakere som kan eksponeres for kreftfremkallende eller mutagene kjemikalier.

I tillegg ber Arbeidstilsynet om bekreftelse på at brannstasjonen er bygd om i henhold til krav i forskrift om utforming og innretting av arbeidsplasser og lokaler. Tilsynsleder Tore Jeppe Sørhaug skriver i rapporten at «vi registrerte en rekke bygningsmessige, tekniske og organisatoriske utfordringer ved brannstasjonen, som f.eks. dusjmuligheter, garderobeforhold, vaskemuligheter og skille mellom rein og uren sone».

Les også: Over 1,5 millioner har sett denne videoen

Lite fokus på evaluering

Det går også fram av tilsynsrapporten at det ikke er gitt tilbud om vaksiner til alle ansatte.

Ifølge rapporten har brannvesenet årlig mellom 80 og 90 utrykninger, der 50 av disse har brannrøyk som eksponeringskilde. Videre har trafikkulykkene blitt mer alvorlige etter ombyggingen av E39 på grunn av høyere fart. Alle ansatte i brannvesenet er deltidsansatte i små stillinger som er beregnet på øvelser. «Under tilsynet kom det fram at det har vært for lite fokus på evalueringer etter øvelser og innsats», skriver Sørhaug. Brannmannskapene skal heller ikke ha hatt tilgang til avvikssystemet til kommunen.

Er godt i gang

Brannsjef Leif-Harald Bremnes sier de tar temaet veldig på alvor, og er glade for at Arbeidstilsynet har satt søkelys på dette og på den måten hjulpet til at helserisikoen blir satt på dagsorden. Han har ingen innvendinger til fremstillingen i Arbeidstilsynets rapport.

- Brannmannskapene er eksponert for en rekke kreftfremkallende stoffer, og vi jobber mye med å få minimert eksponeringen. I det ligger det både organisatoriske rutiner, som vask og renhold, men også ombygging av brannstasjonen. Det er ganske store tiltak vi er i sving med, og vi er godt i gang, sier Bremnes.

Bekrefter ikke kritikken

Etter planen skal brannstasjonen være ferdig ombygd innen 1. november i år. Ombyggingen vil koste 3,5 millioner kroner.

- Betyr dette at de tillitsvalgte hadde rett i sin kritikk av brannvernledelsen?

- Nei, det handlet vel om andre ting enn dette. Risikovurderingen som arbeidstilsynet etterspør her er en vurdering av eksponering av gasser som den enkelte arbeidstaker utsettes for. Jeg opplever ikke at det var det som var bakgrunn for kritikken fra mannskapene i sin tid. Det gikk mer på det generelle, overordnede som legger grunnlaget for beredskapen.

- Tar dere selvkritikk med tanke på Arbeidstilsynets funn?

- Ja, det kan vi selvfølgelig gjøre, men det er vel ingen brannvesen i kongeriket som har dette godt nok på stell. Dette tilsynet gjøres hos alle brannvesen, og det avdekkes store mangler rundt omkring. Vi er glade for at det settes på dagsorden, sier Bremnes.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109

Leif Harald Bremnes er brannsjef i Skaun brann- og redningsvesen. Han er glad for at det nå settes søkelys på risikoen knyttet til kreftfaren i yrket.