Utvalget behandlet høringssaken 5. april, og fattet et vedtak som uttrykker tydelig skepsis til planene. De mener det er viktig å se den totale belastningen på sidevassdrag til Orkla under ett.

«En ytterligere utbygging av større sidevassdrag til Orkla, vil medføre at Orkla-vassdraget til slutt vil stå igjen med kun tre-fire større sidevassdrag uten inngrep. I et nasjonalt laksevassdrag, hvor mengden og produksjonen av anadrom laksefisk har avtatt dramatisk i løpet av de siste 20–30 årene og sjøørret har blitt totalfredet, vil derfor en slik kraftverksutbygging stride med lovgivningen og den biologiske utviklingen», heter det i vedtaket.

- Mangelfull utredning

Det vises til at tapet av anadrom elvestrekning og naturtype i et område med stort utbyggingspress, vil være i konflikt med naturmangfoldloven.

Politikerne mener søknaden viser en mangelfull naturfaglig utredning, og at det vil være stort potensial for tap av rødlistede og fuktkrevende arter. «I denne saken, hvor det søkes om utbygging av et anadromt vassdrag uten noen for tilfredsstillende akvatiske eller terrestriske forundersøkelser, i tillegg til de øvrige samlede argumentene med vekt på samlet belastning mot etablering av Messa kraftverk, vil ikke kommunen anbefale utbyggingen av kraftverket».

Stiller krav

Meldal kommune vil anbefale NVE å be tiltakshaver utarbeide en forbedret søknad, hvor det kreves at:

  • Søknaden må inneholde et betydelig bedre kunnskapsgrunnlag, hvor nye vitenskapelige undersøkelser skal gjennomføres akvatisk og terrestrisk etter standardiserte metoder.

  • Vilkårene etter paragraf 12 i vannforskriften må utredes i planforslaget.

  • Plasseringen av selve kraftverket skal ikke være i konflikt med anadrom strekning, og bør derfor prosjekteres over anadrom grense, og i betydelig større avstand til boligbebyggelse. Støy fra kraftverket må utredes.

  • Kartlegging av hvordan eventuell forurensning fra Kong Karls gruve vil påvirke Messa ved redusert vannføring.