Diskusjonen har gått heftig på sosiale medier etter at politikerne i Plan- og miljøutvalget (PMU) vedtok navn på vegene i Skaun. Tirsdag denne uka skulle politikerne ta stilling til de siste syv vegene i kommunen. Diskusjonen valgte de imidlertid å ta i et lukket møte, gjennom et såkalt «felles gruppemøte». Dermed måtte både administrasjon og presse forlate møterommet.

- Vi mener det var er en riktig ting å gjøre, sier leder for PMU, Øystein Wiggen (Sp).

- Det er veldig mange saker knyttet til dette, og vi valgte å ta et gruppemøte for å få en god diskusjon om vegnavnene, der man kunne komme med forskjellige forslag. Vi bruker å innvilge gruppemøte når noen ber om det, sier Wiggen.

Les også: Dette skal veiene hete

- Ikke et organ

Det var vararepresentant Willy Horrigmo som foreslo et felles gruppemøte for alle PMU-medlemmene i forkant av den formelle behandlingen av saken. Da møtet ble satt igjen, la Ove Sem (Ap) fram følgende begrunnelse for det spesielle gruppemøtet:

- Et felles gruppemøte er ikke et organ som behandler saken. Vi ser det som en politisk forberedelse, det gjør vi ofte i forkant av møter og under møter, både i kommunestyret og i andre møter. Vi anser at et felles gruppemøte ikke er et møte i et folkevalgt organ. Da mener vi det går an å lukke møtet. Så er vi ydmyke og har all mulig respekt for det om vi tar feil, sa Sem.

Tradisjon

Da møtet ble satt og vegnavnsaken skulle behandles, var det svært liten debatt rundt forslaget som PMU-leder Øystein Wiggen la fram.

- Hvorfor kunne dere ikke ta diskusjonen om vegnavnene i offentlighet, Wiggen?

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Det er en tradisjon for gruppemøter, og da innvilger vi det, sier Wiggen.

Les også: Navn som engasjerer

- Forakt for loven

Offentlighetsekspert Gunnar Bodahl Johansen kaller skaunpolitikernes praksis for en klar omgåelse av kommunelovens paragraf 31.

- Dette er forakt for loven. Det er ingenting i loven som gir grunnlag for å lukke et slikt møte. De forsøker å omgå loven ved å kalle et normalt møte i et folkevalgt organ for et felles gruppemøte. Det overrasker meg ikke at politikerne gjør slike ting, men det overrasker meg at det ikke finnes politikerne i opposisjonen som protesterer på en slik møteform. Lovens hovedregel er åpne møter, sier Johansen.

Flytter realitetsdebatten

Han viser til at man på denne måten flytter realitetsdebatten fra et folkevalgt organ til et felles gruppemøte.

- Det kan man ikke gjøre. Det er en så klar omgåelse av loven at det er ikke akseptabelt. At man under møter tillater gruppemøter for den enkelte partigruppe er noe helt annet. Men at man avbryter et møte i et folkevalgt organ, og mener man kan flytte realitetsdebatten til et annet forum, det er jo helt meningsløst og uakseptabelt. Det finnes mange uttalelser fra fylkesmenn om dette, sier Johansen.

Diskuterer almenhetens saker

Generalsekretær i norsk presseforbund, Nils E. Øy sier det er et problem at politikerne ikke kjenner lovverket.

- Politikerne kan ikke lovene, og de er arrogante i forhold til det selvfølgelige prinsipp om at det de diskuterer er almenhetens saker. Man kan ikke lukke dørene etter eget forgodtbefinnende. Det må være en lovlig grunn til å lukke et møte, sier Øy.

Burde sjekket

Han er medlem av Pressens offentlighetsutvalg, som jobber for et bedre lovverk og som gir råd til både media og det offentlige. Ifølge Øy er ikke Skaun-politikerne alene om en slik praksis.

- Det er altfor mye av dette. Hvis møteledelsen ikke selv vet om det de gjør er lovlig eller ikke, så er det en enkel sak å ta en telefon til fylkesmannens jurist og sjekke det der og da, sier Øy.