Tidligere arbeidsminister, og nå leder for Norske sjømatbedrifters landsforening, reiste til Oslo sammen med Lars Krogh. Foto: Privat

ST skrev nylig om at Mattilsynet har avslått Isfjord Norways søknad om å få etablere sin nye fabrikk på Grønøra.

Mattilsynet viser til to forskrifter:

  • Forskrift om særskilte krav til akvakulturrelatert virksomhet i eller ved nasjonale laksevassdrag og nasjonale laksefjorder.

  • Forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr.

- Kan ikke krype

- Grunnen til at de har fått avslag, er at de kommer så nært et nasjonalt laksevassdrag, som er Orkla, uttalte Gøril Thomassen, seniorinspektør hos Mattilsynet.

Isfjord Norway på sin side mener at deres virksomhet ikke vil utgjøre noen trussel mot villaksen. All fisk som blir levert til Isfjord for videreforedning, er sløyd og dermed stein død:

- Fisken kan ikke krype selv, og den kan heller ikke ta seg fram via kloakksystemet, så dette har vi problemer med å forstå, sa Isfjord-sjef Lars Krogh da ST først omtalte saken.

Mattilsynet og departementet

Isfjord Norway har derfor påklaget avslaget fra Mattilsynet. Klagen vil bli behandlet både hos Mattilsynet i Bergen og i Nærings- og fiskeridepartementet.

Departementet vil behandle klagen ut fra forskriften som omhandler nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, mens Mattilsynet behandler ut fra den andre forskriften.

Reiste til Oslo

I forrige uke reiste Isfjord-sjefen til Oslo for å legge fram sin sak i departementet. Lars Krogh hadde følge av eks-statsråd Robert Eriksson, som i dag er leder for Norske sjømatbedrifters landsforening, og i Oslo fikk de et møte med statssekretær Roy Angelvik (Frp).

- Vi presenterte fabrikken, og ga en orientering om våre tiltak for unngå å være en smitterisiko, for vi er ingen smitterisiko, sier Krogh til ST.

- God følelse

- Hvordan ble budskapet mottatt?

- Jeg må si at jeg fikk en veldig god følelse da vi gikk derfra, sier Krogh.

Isfjord fortsetter nå planlegginga av Orkanger-fabrikken for fullt.

- Selve gravinga er utsatt, men vi fortsetter som før med blant annet detaljprosjekteringa. Vi har nemlig god tro på at dette ordner seg.

Isfjords opprinnelige planer innebærer innflytting i november/desember neste år.

- Men om det blir noen måneders utsettelse, er ikke det noe stort problem, sier Krogh.

- Har god tro

Robert Eriksson, som var med på Oslo-turen, roser isfjord Norway for deres planer på Orkanger.

- Jeg håper og tror at man finner en løsning forholdsvis raskt. Isfjord er en bedrift som har en god plan for hvordan de vil utvikle en moderne og framtidsrettet fabrikk i Orkdal. Jeg vil gå såpass langt som å si at jeg har god tro på at det løser seg i løpet av kort tid, sier Eriksson.

Avklaring før nyttår?

Statssekretær Roy Angelvik sier til ST at det var et lyttemøte, og at han ikke kan kommentere departementets oppfatning av saken.

- I og med at dette er en klagebehandling, kan jeg ikke si noe om selve saken. Men jeg kjenner Isfjord og denne aktuelle saken, og vi hadde en gjennomgang der vi fikk høre deres historie og planene deres i Orkdal. Og vi fikk høre om en positiv og framoverlent kommune som ønsker etableringa. Samtidig er det en problematikk knyttet til utslipp.

- Gladsak

- Når kan man vente en avklaring?

- Det er vanskelig å si, men jeg håper og tror på en avklaring på denne siden av året. I utgangspunktet er dette en gladsak. Det er en stor bedrift innenfor ei næring der det skjer mye, og det er fantastisk det de ønsker å gjøre. Men det må skje innnefor regelverket, og det er det vi skal gå gjennom, sier statssekretæren.

- I utgangspunktet er dette en gladsak Men det må skje innnefor regelverket, og det er det vi skal gå gjennom, sier statssekretær Roy Angelvik (Frp). Foto: Pressebilde