Like før sommerferien kom nyheten om at Norsk kylling har Orkdal som førsteønske for sin nye fabrikk, noe som i tilfellet vil gi mellom 200 og 300 nye arbeidsplasser til kommunen. Det eneste som kan forhindre en etablering i Orkdal, er om det oppstår hindringer i forbindelse med reguleringsprosessen.

Matjord

Norsk kylling ønsker å etablere seg på Furumoen, rett sør for Grønøra vest. Rundt 140 mål jordbruksareal vil bli berørt, men matjorda vil ikke gå tapt. Både Orkdal kommune og Norsk kylling har nemlig stilt som krav at matjorda skal gjenbrukes fullt ut.

- På det siste møtet i formannskapet før ferien ble det fattet et enstemmig vedtak om at matjorda på Furumoen skal tas vare på, forteller ordfører Oddbjørn Bang, som har fått kritikk for at han som Sp-ordfører har sagt ja til at Norsk kylling skal få bygge på jordbruksareal.

- Vi føler at vi med et slikt grep imøtekommer kritikken. Vi har hele tiden ment at matjorda skal tas vare på ved at den blir gjenbrukt, sier Bang.

På vei til hytta

Tanken er at jorda skal brukes andre steder i kommunen, slik at nytt areal blir dyrka opp.

Bang har selv bidratt aktivt til at jorda får nye eiere. Når ordføreren kjører til hytta si på Søvasskjølen, kjører han gjennom Harangstunnelen. Idet han kommer ut av tunnelen, er det et areal på høyre side av E39 som Statens vegvesen brukte blant annet som rigg under bygginga av veien og tunnelen.

Grunneieren hadde latt Statens vegvesen få disponere arealet, som var på om lag 40 mål, mot at de planerte det med eksisterende overskuddsmasse etter at de var ferdig.

Bang merket seg at dette var et område hvor det lå til rette for dyrking, men at det manglet fruktbar jord. Han tok derfor kontakt med grunneier Lars Jørgen Gangås.

Spekulerte ikke lenge

- Da jeg fikk telefonen fra Bang, trengte jeg ikke spekulere så veldig lenge, sier Gangås som driver gården på heltid sammen med kona Monica.

Ekteparet driver med melkeproduksjon, og har i tillegg investert i et stort anlegg for rugeeggproduksjon.

- Dersom jeg får matjord til de 40 målene ved veien, vil det helt klart gi et sikrere grunnlag for driften av gården. Det å ha dyrkajord, er verdt mye, sier Gangås.

Betyr veldig mye

Bonden i Gangåsvassbygda dyrker i dag gress på cirka 350 mål. Får han gressproduksjon på 40 mål til, vil han langt på vei være selvforsynt med grovfôr til kyrne.

- Det vil bety veldig mye for oss å få dyrka opp et areal som ligger så nært gården. Vi slipper kostnader til transport av fôret, og vi sparer miljøet. For oss er dette nesten som å vinne i lotto, sier Gangås som anslår at 40 nye mål med gressproduksjon vil gi dem mellom 120 og 150 rundballer.

- Skal man først ta dyrkajord, er det bra at den blir brukt på nytt. Nå håper vi på jordlass neste sommer, sier Gangås og smiler.

Rydda skog

Et par mil lenger sør i kommunen driver Torleif Moe med kornproduksjon. Gården ligger til høyre for rettstrekninga på Vormstad når man kjører sørover.

Helt inn mot veien er det et område der han har hogd ned skogen. Arealet er på rundt 60 mål, men han ser for seg å rydde mer land dersom han kan få tak i matjord som gjør det mulig å starte dyrking.

- Noe helt annet

Moe dyrker i dag korn på rundt 250 mål. I tillegg leier han 40 mål. Han har hatt et ønske om å dyrke opp arealet ved veien, men i dag er det bare stein og stubber der.

- I og med at jeg mangler matjord, har det ikke vært økonomisk forsvarlig å dyrke opp arealet. Men får jeg et lag med matjord, blir det noe helt annet, sier Vormstad-bonden som mener en utvidelse av kornarealet er med på å trygge gårdsdriften hans.

Så gjenstår det å se om reguleringsplanen går gjennom, slik at Norsk kylling for alvor kan begynne planlegginga av fabrikken i Orkdal.

Målet er at fabrikken skal være i drift første halvår 2020.