Både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft er Norge blant de land i verden som ligger dårligst an. Nå går hudleger sammen for å få gjøre noe med den dystre plasseringen, opplyser Kreftforeningen i Midt-Norge i ei pressemelding

Ny statistikk viser at trønderne topper føflekkreftstatistikken her til lands. Nå kan du få time hos hudlege hvis du har en mistenkelig føflekk uten henvendelse fra fastlegen. Denne unike muligheten får folk på den årlige Nasjonale hudsjekkdagen 6. mai.

– Kom og sjekk hvis du har en mistenkelig føflekk, før det er for sent, er oppfordringen fra Ellen Bjørge hudlege ved St. Olavs Hospital.

Aggessiv

Føflekkreft oppstår vanligvis på huden, og gir ofte synlige endringer som man selv kan se, i motsetning til kreftutvikling i indre organer. Omtrent 1700 personer får diagnosen føflekkreft årlig. Kvinner rammes litt hyppigere enn menn. Føflekkreft er en aggressiv kreftform, men heldigvis blir de aller fleste behandlet tidsnok og blir frisk.

Likevel er nordmenn på verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft. Dette gjelder spesielt godt voksne menn.

– Vi kan ikke sikkert forklare denne statistikken. Men en mulig teori er at noen ikke forstår alvoret når føflekker endrer seg, og derfor oppsøker lege for sent, sier hudlege Bjørge til Kreftforeningen.

I «stillhet»

Årsaken til dette er at ondartet føflekkreft ofte har ingen fysiske symptomer eller plager. Den endrer utseende i «stillhet».

– Vi er redde for at folk ikke oppsøker lege, når føflekken ikke klør, gjør vondt eller gir andre plager. Det er disse føflekkene som er særs viktige å følge med på, sier Bjørge. – Derfor er det viktig at man selv eller en partner sjekker føflekkene jevnlig for å se om de endrer utseende (se faktaboks). Da må man kontakte lege snarlig.

Bjørge oppfordrer personer med mistenkelige føflekker til å benytte sjansen for vurdering 6.mai, og da spesielt voksne menn.

Booking av timer skjer via Kreftforeningens telefontjeneste fra 13. – 24. april. Her kan man også få generell informasjon om hud- og føflekkreft.

Hudsjekkdagen skjer i forbindelse med Euromelanoma, en europeisk aksjon hvor over 30 land er med. Formålet med aksjonen er å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig.

11000 til kreftforskning

Astrid synger for kreftsaken

Fakta om føflekkreft

Vær oppmerksom på føflekker som

* vokser eller endrer form

*endrer farge, spesielt til svart

* klør eller blør

* danner sår som ikke vil gro

Hvem er særlig utsatt

* har lys hud og blir lett solbrent

* har vært solbrent gjentatte ganger

* går eller har gått mye i solarium

* har mange føflekker (over 50 stk.)

* tilbringer mye tid i solen

* har noen i familien med føflekkreft