Det var i begynnelsen av desember i fjor at politiet måtte evakuere beboerne i et bolighus i Hammerdalen i Buvika. I kraftig regnvær hadde jorda i en skråing bak huset begynt å gli ut, og geologer som ble kalt ut til stedet fryktet at det ville kunne gå et større ras på eiendommen.

Dårlig stabilitet

Nå har NGI overlevert sin rapport om hendelsen til kommunen. Der anbefaler de at det gjøres tiltak i bakkant av utglidningen. Skråningen der jorda raste ut er relativt bratt, og grunneieren har fortalt om mye sig i grunnen.

«Dette tyder på at overflatestabiliteten er dårlig, og at muligheten for overflateutglidninger er til stede», skriver NGI. De viser til en sprekk fem meter bak utglidningsområdet som utgjør en forverring av sikkerheten mot dyperegående glidninger da sprekken vil kunne bli vannfylt og utøve et horisontaltrykk i skråningen.

Les også: Vannet stod til midt på garasjeveggen

Bør kartlegge Hammerbekken

NGI anbefaler derfor at man avskjærer vanntilstrømmingen i skråningen, og foreslår at man lager en grøft i skråningen som kan avskjære overflatevannet og lede det bort. Samtidig anbefaler de at man avventer dette til områdestabiliteten er utredet slik at utformingen av tiltaket kan sees i en større sammenheng.

De anbefaler også man kartlegger erosjonsforholdene i Hammerbekken for å vurdere om den må sikres bedre. NGI mener også at mn bør gjøre en utredning av kvikkleireforekomsten og stabiliteten av kvikkleiresonen ned mot Hammerdalen.

Overflateras i Nordlykkja

NGI har også vurdert rasfaren i skråningen i vegkrysset mellom Fv. 801, Trøvegen og Nordlykkja ved Snefugl gård. Også her har det skjedd overflateglidning. Ifølge kommunen har massene her rast ut litt og litt over flere år, som følge av utgravningen for et planlagt bygg i bunnen av skråningen. Da NGI var på befaring var skredkanten kommet helt til kanten av Nordlykkja.

Ifølge NGI er skråningen i dag ikke stabil, og må derfor stabiliseres for å hindre at større deler av Nordlykkja raser ut.

«Dersom det er planer om å bygge bolig i bunnen av skråningen bør sikringen ses i sammenheng med dette prosjektet, slik at det samtidig kan sikres gode fundamenteringsforhold der huset skal stå», skriver NGI.

Rådgiver i Skaun kommune, Sigve Laugsand, forsikrer om at det ikke er noen fare for utglidning som kan ramme de eksisterende boligene på Nordlykkja.

Les også: Boligeiendommen kan bli innløst