- Vi holder på med utvidelse av det kommunale avløpsnettet, og i det aktuelle området har det ikke vært kommunalt avløp før. Vi legger ca. 750 m, og det er foreløpig 9 husstander berørt. Det er planlagt fortsatt utvidelse av ledningen på et senere tidspunkt og da vil flere husstander bli koblet på, forteller fagansvarlig for vann og avløp i Skaun kommune, Gunn Heidi Jentoft.

Les også: Ordfører Husby i engelsk vals

Krav til vannkvalitet

Det har blitt innført en regional vannforvaltningsplan for vannregion Trøndelag, for 2016-2021, som gir en fremstilling om hvordan man ønsker å forvalte vannmiljøet og vannressursene i vannregionen, slik at man oppfyller målene i vannforskriften som trådte i kraft 1. januar 2007. Kravet er at alt vann skal ha minst god økologisk og kjemisk tilstand innen utløpet av planperioden.

- I forbindelse med hovedplan for vann, avløp og vannmiljø som nylig ble vedtatt, har det blitt identifisert områder hvor vi enkelt og kostnadseffektiv kan utvide kommunalt avløp. Dette er et ledd i opprydning i spredt avløp for å nå miljømålene i vannforskriften. For de områder hvor det ikke er hensiktsmessig å komme med kommunalt avløp vil det bli satt i gang opprydningsprosjekt for å få private renseløsninger som oppfyller dagens rensekrav, sier Jentoft.

Les også: Skaun Motorsenter må vente med bygging

Kan få fritak

Nylig vedtok kommunestyret i Skaun nye retningslinjer for krav om tilkobling til offentlig avløpsledning. Der går det fram at bygninger som ligger ved offentlig avløpsnett er pliktig å koble seg til nettet. Kommunen kan imidlertid gi fritak fra plikten hvis særlige hensyn tilsier det, eller hvis det er forbundet med store kostnader å knytte seg til nettet. I reglementet, som ble vedtatt sist uke, går det fram at det kan søkes om fritak fra tilkoblingsplikten dersom de totale investeringskostnadene med privat stikkledning for avløp overstiger et beløp tilsvarende 1,5 x folketrygdens grunnbeløp. 1. mai 2016 var grunnbeløpet lik 92.576 kroner.

- Retningslinjene er en presisering av paragraf 27–2 i Plan og bygningsloven, og er utarbeidet for å gi forutsigbarhet i behandlingen av krav om tilknytning og eventuelle fritak fra tilkoblingsplikten, sier Jentoft.

Hun minner samtidig om at skal man få godkjent fritak fra tilkoblingsplikt, må man kunne dokumentere at man har en annen godkjent renseløsning.