Hvorfor skrev du denne boken?

- Jeg vokste opp med Drillo-eventyret på 90-tallet. Spillerne ble mine forbilder, og jeg ble glad i den generasjonen, som store deler av resten av befolkningen. Så ble jeg nysgjerrig hva som skjedde etter 2000. Pengene kom inn, men resultatene uteble. Hva var årsakene, hvorfor ble det så mange skandaler og konflikter?

Hvordan har mottakelsen av boken vært?

- Den har vært veldig bra. Den har skapt mye debatt og oppmerksomhet, akkurat som man ønsker med en slik type bok. Det synes jeg er artig.

Har det vært lett å få folk i tale?

- Det har vært overraskende stor vilje til å snakke. Jeg har opplevd stor åpenhet, og fått snakket med de jeg har ønsket, med noen få unntak. Jeg har brukt rundt 30 personer som kilder i boken. Jeg har gått gjennom stort sett alt som har stått i mediediene i denne perioden, og det har vært avgjørende å få frem nye stemmer i debatten.

Har du fått nyss i noen kontroverser som det har vært vanskelig eller umulig å formidle videre?

- Jeg tror det meste av det jeg vet står i boken. I forbindelse med Drillo-avgangen kom det frem en del nytt. Det er tatt med i boken.

Du har vært gjenstand for kritikk av blant andre Davy Wathne på Twitter, som mener det er rart at noen som ikke har vært nært landslaget skriver en sånn bok. Hva tenker du om det?

- Det er fint at folk engasjerer seg. Jeg kan vel si at jeg ikke har vært like tett på landslaget gjennom så mange år som han, men dette er ikke en personlig skildring. Dette er en dokumentarbok der det er dybdeintervju med personer tett på landslaget og fotballforbundet som har vært avgjørende. Så har jeg naturligvis vært tilstede på flere landskamper, kanskje uten at Wathne la så stor merke til meg.

Hvor lang tid brukte du på boken?

- Jeg begynte i august i fjor. Det har latt seg kombinere med jobb i Adresseavisen, der jeg først og fremst har jobbet med ski. I tillegg har jeg i vår hatt pappaperm, uten at det kan betegnes som noen ferie.

Er det noe som har overrasket deg gjennom de funnene du har gjort?

Av enkeltsak så synes jeg det er merkelig den måten Nils Johan Semb ble behandlet på ved Drillos avgang. Det er det verste eksemplet på hvordan en sak er blitt håndtert i NFF. Det overrasket meg hvordan ting egentlig var, hvor sterkt kommunikasjonen har sviktet.

Når du er inne på Semb, så har det over tid har det ulmet en debatt om lederne i NFF. Hvordan opplever du en mann som han, som har hatt det sportslige ansvaret siden starten på 2000-tallet?

- Det med kommunikasjon er et gjentagende problem i forbundet. Det begynner å bli mange saker med Semb der kommunikasjonen har sviktet. Det startet med Carew-Riise-saken i 2003, som ble en forferdelig høst for Semb, da han ikke fikk tak i Carew på flere måneder. Noe som er nytt som kommer frem i boken, handler om forlengelsen av Drillo sin kontrakt i 2011, der enkelte styremedlemmer var misfornøyd med Semb sin håndtering av den kontrakten.

Har du funnet løsningen på landslagets problem?

- Jeg synes det er lurt å se hva Rosenborg gjør. Det har skjedd veldig mye positivt der. Jeg skrev en bok om RBK for tre år siden, som jeg mener var en fin observasjon på tingenes tilstand. Jeg har ikke tro på at noen må kopiere 90-tallet, men man må finne tilbake til grunnprinsippene. Det synes jeg RBK har gjort. De har sportslig fokus, og de har bygd ned organisasjonen. Noe av det samme tror jeg er løsningen også for landslaget og fotballforbundet, der det kommersielle oversteg sportsfokuset. Så har jeg trua på Lars Lagerbäck, som står for mye av det Drillo gjorde. Så handler det om Lagerbäck er sulten nok.

Hva leser du for tiden?

- Akkurat nå leser jeg kun aviser og mediestoff. Den siste uken har jeg naturligvis fulgt med spesielt godt på det som er blitt debattert på bakgrunn av boka. Det siste året har jeg lest bøker og artikler med relevans til bokprosjeket.

Hva gjør du i helgen?

- Da skal jeg slappe av og roe ned, og være i lag med familien. Ingen store planer, kanskje ta en treningstur eller to.

Hva står ditt hjerte nærmest akkurat nå?

- Planlegge vinterens OL-dekning for Adressa, være sammen med familien og være godt forberedt til torsdagens arrangement på biblioteket i Trondheim, hvor jeg skal prate om boka sammen med Drillo og Karen Espelund.

TRULS LEREGGEN