Nerskogvegen var et hett tema da KrFs stortingskandidat, Geirmund Lykke, besøkte Nerskogen fredag ettermiddag.

– En så dårlig vegstandard skaper store problemer for næringslivet, påpekte Jan Perry Lund ved Lund Hyttebygg og Torill Dullum Lund ved Nerskogen landhandel.

Nerskogvegen har lenge vært i elendig forfatning, noe både næringsliv og ikke minst innbyggerne på Nerskogen lider under. Det var også topp-prioritert samtaletema da KrFs Geirmund Lykke og Rennebus tidligere stortingsrepresentant og ordfører Ola T. Lånke besøkte grenda fredag ettermiddag.

Kommunen har ikke penger

Lykke som stiler mot Stortinget, kunne ikke umiddelbart love nerskogbyggene utbedringer av vegen. Men han kunne love at KrF ville kjempe for større overføringer fra staten til fylket for å heve standarden på fylkesvegene.

- Problemet er at behovene er langt større enn overføringene fra staten, påpekte han og oppfordret nerskogbyggene å fortsette og presse på overfor fylket.

Ola T. Lånke ville heller ikke umiddelbart være med på å la kommunen løse fylkeskommunens oppgave med å i vareta fylkesvegene.

- Rennebu kommune har rett og slett ikke penger, slo han fast.

Han mente samtidig at staten har pengene som skal til, men at pengene må fordeles annerledes.

Jan Perry Lund for sin del er overbevist om at turist- og hyttenæringen ikke står like sterkt som andre næringer når det gjelder å presse fram gode vegløsninger.

- I løpet av de siste 15 åra har Nerskogen hatt hytteinvesteringer på en milliard. Hadde dette vært innen fiskeoppdrett, ville det kommet ny veg, hevdet Lund.

Butikksuksess

Om vegstandarden på Nerskogen ligner en katastrofe, har etableringa av ny butikk, Nerskogen Landhandel, vært en suksess. Det var også KrF-ordfører Ola T. Lånke som i sin tid fikk gjennom vedtaket i kommunestyret om å bygge et næringsbygg på Nerskogen, som i dag leies ut til Nerskogen landhandel ved Torill Dullum Lund.

- Det tidligere regimet i Rennebu ved Kristelig Folkeparti skal ha ros for at de tok hele kommunen i bruk, uttalte Jan Perry Lund.

I 2016 hadde Joker-butikken Nerskogen Landhandel en omsetning på 12 millioner kroner. De opplever at hyttefolket stadig mer legger helgehandelen til butikken, og etter et innkjøringsår er også kafeen i ferd med å bli etablere seg.

- Det er ikke mange søndagene siden at det var så fullt på kafeen at jeg tenkte at nå må vi utvide, ler butikkinnehaver Lund.

Hele grenda tjener på at butikken blir førstevalg både blant innbyggerne og hyttefolket. Slik blir butikken og kafeen en møteplass for folk som bor og ferierer i grenda.

- Med 1000 hytter i mils omkrets har butikken bare tatt inn en brøkdel av potensialet, uttalte Jan Perry Lund som mener at butikken bidrar til fortsatt bosetting på Nerskogen.

- Det var nøden som skapte bosetting på Nerskogen. Nå er det overfloden, uttalte han og viser til den utstrakte hyggebygginga.

Større kommuner

Geirmund Lykke var imponert over det som ble fortalt om den lokale butikken, mens Ola T. Lånke understreket at Distrikts-Norge trenger slike suksesshistorier for å bevare bosettingen i distrikta.

Problemet er likevel at Rennebu er en liten kommune med få midler. Både KrFs representanter, Jan Perry Lund og Torill Dullum Lund er ikke i tvil om at bygda

vil gå styrket ut av en sammenslåing med Oppdal. Spesielt mener de Nerskogen vil nyte godt av det da grenda er delt i to mellom de to kommunene i dag.

- Vi er for større og sterkere kommuner, og vil fortsette å legge gulrøtter på bordet, men det må være frivillig, uttalte Lykke som i likhet med Ola T. Lånke er skeptisk til at folkavstemninger skal avgjøre om kommuner slås sammen eller ikke.

- Det må være andre måter å spørre om folks meninger på, som veiledende innbyggerunsersøkelser uten at det blir avgjørende for resultatet, mente Lykke.

FrP ut av regjering

For Lykke falt det seg også naturlig å besøke ei lokal seter når han først var på Rennebu-besøk. I Rennebu er det to tredjedeler av mjølkebøndene som setrer. En av dem er Stig Kristiansen som holder Oppstuggusetra i Leverdalen i hevd.

- Vi er like mye garantisten for distriktspolitikken som Senterpartiet, uttalte Lykke og viste til KrFs gjennomslag når det gjaldt jordbruksmeldinga og landbruksavtalen.

På kritikken mot at KrF bidrar til at Fremskrittspartiet sitter i regjeringsposisjon, understreket han at nettopp denne posisjonen forhindret gjennomføringa av Fremskrittspartiet sin landbrukspolitikk.

- Men jeg legger ikke skjul på at jeg har et brennende ønske om å få Fremskrittspartiet ut av regjering, uttalte Lykke som under strømbruddet på seterbesøket fredag kveld, derimot måtte melde pass da det kom til håndmelking, selv om han har aldri så mye røtter fra morsgården i Aure.

KrFs Geirmund Lykke er ikke fjern fra kuskit og fjøs. Men når det kommer til håndmjølking, melder han pass. Foto: Audhild Øye