– Han var i kjempeform på slutten, flakset opp når de kom folk inn på låven. Han var blitt så urolig at jeg fant ut det var best å slippe ham fri, forteller matfar gjennom to måneder, Trond Sæther.

Det var i starten av februar Sæther tok hånd om ei utsultet og forkommen havørn, og gav den husrom på låven sin på Viggja. Etter råd fra eksperter hos Statens Naturoppsyn, bestemte han jeg for å forsøke å fôre opp rovfuglen han hadde fanget med seg hjem ved hjelp av jakken sin.

LES OGSÅ: Pleier havørn på låven

Så mørkt ut

Den første uka ville ikke Ørnulf spise, og Sæther var lite optimistisk med tanke på at pasienten ville overleve.

LES OGSÅ: Usikker på om Ørnulf vil overleve

Men så snudde det, og appetitten tok seg opp.

– Han spiste godt på slutten, kjøttvarer var favoritten. Det vistes at han ble større og kraftigere, men jeg ville vente med å slippe ham til det ble varmere i været, forteller Sæther.

LES OGSÅ: Ørnulf lever i beste velgående

Onsdag denne uka besluttet han at tida var inne.

– Jeg ville at det skulle være helt rolig da jeg slapp ham ut, og jeg rakk ikke en gang å ta opp kameraet da han for, forteller han.

Smatt ut

– Han fløy rett mot taket på låven, og smatt ut gjennom ei glugge jeg ikke hadde trodd han skulle komme seg ut gjennom. Han brukte ikke den store porten som sto åpen, men la vingene bakover og smatt gjennom glugga, sier Sæther.

I en halvtime etter utslippet svevde Ørnulf over matfar på himmelen.

– Jeg så ham over meg i lufta, og han virket helt i orden. Jeg var redd det kunne ta litt tid før han fløy, siden han ikke hadde gjort det på to måneder. Men han fløy tvert.

Åpen for ny pasient

– Hvordan var det å ha Ørnulf som pasient?

– Det var ikke noe arbeid. Han trengte ikke mat hver dag, det bare å hive inn mat to-tre ganger i uka og følge litt med. Det var ikke om å gjøre at han skulle bli tam. Han var fortsatt vill da jeg slapp ham, og det er bra slik at han ikke søker mot folk.

– Var det vemodig å se ham fly?

– Nei, hadde han vært skadet kunne det vært det. Men han var ikke det. Jeg tar gjerne en ny pasient, dette er ikke noe problem å gjøre en gang til, sier Sæther.

LES OGSÅ: Havørn på nært hold

Havørna overnattet i garasjen

Trond Sæther fant havørnungen i skogen på Viggja. I over to måneder hadde han den på rehabilitering på gården.Foto: Anders By