– Vi har store problemer med lupiner, rips, dagfiol og andre fremmede arter som nå sprer seg for fullt langs elver og veikanter. Vi har sett en eksplosjon av disse artene i fylket de siste åra, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Beate Sundgård.

Hun oppfordrer folk til å bli lupinjeger. Formål: Ta vare på sørtrøndersk natur.

Lupiner forandrer vegetasjonen langs veier og elver.

– Vi er bekymret for hvordan dette vil påvirke livet i og ved elvene og hvordan det påvirker fisket, sier hun.

– Vi bruker de midler vi har på tiltak. Det har blitt slått lupiner langs flere veistrekninger i flere år, og vi har luket lupiner langs elva Gaula for å hindre at elvebreddene gror igjen. Dessverre har vi alt for lite midler til tiltak for å fjerne de fremmede artene og vi trenger derfor hjelp, sier Sundgård.

Budskapet er følgende: Når du ser lupiner eller dagfiol, luk opp noen av dem, slik at enda mer spredning hindres.

– Da bidrar du til å ta vare på elvenaturen vår, på viktige blomster, humler og bier og kanskje til og med også på laksen og ørreten i elva, sier Sundgård.

Er du laksefisker? Riv opp lupiner og dagfiol på din fiskeplass. Har du lupiner, dagfiol eller andre fremmede planter som skogskjegg og kjempespringfrø i hagen din? Fjern dem eller skjær av blomster før de blir frø, og kast dem i restavfall.

Hvorfor? Fordi Fiskeplassen din blir dårligere, elvebredder gror igjen og prestekrager og blåklokker og mange andre blomster forsvinner fra veikanter og skogkanter.

I Norge forekommer hagelupin, jærlupin og sandlupin. De tre norske artene er ikke spiselige. Alle tre har spredt seg ukontrollert etter opprinnelig å ha blitt utplantet i Europa.

Artene som vokser vilt i Norge står oppført på norsk svarteliste.