Det er bare litt over en måned siden kommunen overtok Rossvatnet vannverk, som til da hadde vært et privat drevet vannverk med rundt 60 tilknyttede husstander. Samtidig kunngjorde kommunen at vannverket ikke har kapasitet til å ta imot nye abonnenter. Dette fordi vannverket har begrenset kapasitet samtidig som at kommunen har fjernet muligheten til å etterfylle med vann fra Rossvatnet, på grunn av for dårlig vannkvalitet.

«For å sikre nok og godt nok vann til de abonnenter som er påkoblet Rossvatnet vannverk, vil vi derfor i perioden fremover ikke akseptere at det knyttes til flere abonnenter. Dette for å sikre at de abonnenter som allerede er tilkoblet for nok og godt vann», skriver kommunen i et informasjonsbrev til abonnentene.

Les også: Skifter vannkummer

Ønsker bosetting

I området som dekkes av vannverket har kommunen i kommuneplanens arealdel satt av flere områder der det kan bygges nye boliger. Ordfører Jon P. Husby (Sp) har ved gjentatte anledninger understreket at man ønsker bosetting i hele kommunen. Samtidig vil det altså ikke være mulig for boligbyggere i området å koble seg til det kommunale vannverket.

Skal få malmsjøvann

Ordfører Jon P. Husby er svært lite fornøyd med informasjonen som har gått ut til abonnentene om stopp i nye tilknytninger.

- Dette er positivt feil. Vi har vedtak i kommunestyret på at Rossvatnet vannverk skal få tilført vann fra Malmsjøen (kommunens drikkevannskilde, red.anm.). Det er det som skal skje på sikt, så den situasjonen vi har nå er kun midlertidig. Det må overhodet ikke bli snakk om at vi ikke kan tilby vann til nye boliger. Da har de feilet i forhold til bestillingen som ble gitt fra politikerne, sier Husby.

Les også: Dette skal veiene hete

Politikernes ansvar

Hvor lenge han kan tillate en slik midlertidig situasjon vil ikke Husby svare på, men sier saken må til politisk behandling hvis de ikke kan tilby vann.

- Vi har et ansvar for å bringe vann dit som til alle andre steder. Vi har ikke byggeforbud noen steder. Dette gjelder særlig når vi har sagt at vi skal ta over vannverket og sørge for malsjøvann. Da kan vi ikke si at her kan de ikke koble seg på. Det blir for enkelt. Det er vi politikerne som skal ta stilling til bevilgninger på kapasitet, sier Husby.

Pumper til overløp

Fagansvarlig for vann og avløp i Skaun kommune, Gunn Heidi Jentoft, sier kommunen nå jobber med å få bedre styring på pumpingen fra grunnvannsbrønnene til høydebassenget for å utnytte vannet mer effektivt.

- Rossvatnet vannverk får vann fra tre grunnvannsbrønner. Frem til nå har det ikke vært styring på når disse pumper vann videre til høydebassenget. Vi jobber med å få til en styring av pumpene slik at vi for eksempel slipper å pumpe vann til overløp, sier Jentoft.

Setter ut vannvogn

- Vil dere utvide kapasiteten ved å borre flere brønner hvis det blir boligbygging og etterspørsel?

- Hvis dette tiltaket gir god nok kapasitet vil vi ikke se på boring av nye brønner.

- Hvordan løser dere mangelen på reservevann?

- Ved behov vil det bli satt ut vannvogn, sier Jentoft.

Dette beiteområdet i Lia på Jåren er satt av til boligbygging i kommuneplanens arealdel. Foto: Anders Aa. Morken