- Det er lenge siden vi har hatt et prosjekt som berører så mange av våre innbyggere, sier rådgiver Sigve Laugsand.

Torsdag kom de aller siste politiske vedtakene på plass

som sikrer at byggingen av Skauns nye ungdomsskole kan starte opp. Med reguleringsplan på plass og et kommunestyrevedtak som bevilger 356 millioner kroner til byggeprosjektet, er det duket for det største byggeprosjektet i kommunens historie.

- Dette er helt unikt. Vi skal ikke bare bygge en skole, men vi skal bygge et kultursenter. Det har vi ikke hatt i kommunen før. Skolen vil kunne bruke kultursenteret, og kultursenteret vil kunne bruke skolen. Det er derfor jeg bruker å si at vi i dette prosjektet får to pluss to til å bli fem, fortsetter Laugsand.

Slik vil den nye skolen se ut fra utsiden.

9200 kvadratmeter

De første gravemaskintakene er allerede gjort, og snart er gangstien på plass som skal lose barneskoleelevene bort fra anleggsområdet på sørsiden av Børsa skole. ST har fått prosjektleder John Vidar Koren, rådgiver Sigve Laugsand, ungdomsskolerektor Erlend Moen og enhetsleder for kultur, fritid og frivillighet Edvin Langmo til å ta oss med på en rundtur i byggeprosjektet. Fortsatt er praktbygget på 9200 kvadrat bruksareal bare å finne på tegningene, men når Koren stiller seg opp på bussholdeplassen nedenfor dagens ungdomsskole og indikerer nøyaktig hvor biblioteket vil komme, da kan man ane konturene av hvilke forandringer skauningene kan se fram til.

Les også: Fylket: – Bygg kulvert eller overgang

- Vi flytter biblioteket ned fra mørkeloftet på rådhuset, til et helt sentralt sted i kommunen. Vi snakker om det beste hjørnet – på den beste tomta – vendt inn mot kulturtorget, sier rektor Erlend Moen entusiastisk mens han forestiller seg utsikten fra biblioteksvinduene ned mot fjorden.

Landskapsplan. Her ser man hvordan skolen blir liggende helt inntil fylkesvegen som går gjennom Børsa sentrum.

Unike løsninger

- Jeg tror det blir en ganske så unik skole. Dette blir en skole folk fra andre steder vil komme for å besøke, for å se hvordan det kan gjøres. Det er løsninger for lærerarbeidsplassene, og for klasserommene, som er ganske så unike. Det er en blanding av små og store arealer, vi har vrimlearealer og stille soner. Fremtidens lærere jobber både individuelt og i team, der de vil bruke kreativiteten sin for å drive god undervisning. I dette prosjektet har lærerne vært inkludert – det er rett og slett gjort en kulturjobb innad på skolen, sier Moen.

John Vidar Koren er prosjekt-leder for Skaun kommunes største byggeprosjekt gjennom tidene. Her ved den nye gangstien som skal lede barneskoleelevene bort fra anleggsområdet.

Inkluderende

Klasserommene beskriver de som en sammensmelting av tidligere idealer om åpne landskap, med behovet for å skape tilhørighet og trygget for mindre grupper. Det er laget fellesareal for hvert trinn, tilknyttet egne klasserom og mindre grupperom. Samtidig er undervisningsrommene for elever med spesielle behov plassert slik at de befinner seg nært fellesarealene – aulaen, eller byggets hjerte, som arkitektene gjerne vil kalle det.

Les også: Mindre enn to år etter at Børsa skole sto ferdig, må skolen bygges om for å gi nok plass til lærerarbeidsplasser.

- Vi har et rom som heter ADL-kjøkkenet – det står for «aktivitet i dagliglivet», for elever som trenger trening i hvordan man håndterer ulike oppgaver i dagliglivet. Det er et mye brukt areal i dagens ungdomsskole. Det ligger helt inntil hjertet i det nye bygget. Disse elevene fortjener å være i nærheten av der det virkelig skjer. Det handler om inkludering, sier Moen.

Prosjektleder John Vidar Koren har stilt seg opp nøyaktig der hvor nyskolens nordøstlige hjørne kommer. Her kommer det nye biblioteket, noe som får rektor Erlend Moen til å se for seg barkrakker foran panoramautsikten mot fjorden.
- Og her kommer inngangen, viser rådgiver Sigve Laugsand

Skauns tredje idrettshall

Han nøler ikke med å omtale torsdag 2. november 2017 som en historisk dag. 540 elever – dobbelt så mange elever som ved dagens ungdomsskole, skal kunne få plass i det nye skolebygget. Skulle elevtallet i løpet av de neste 12–15 årene bli enda høyere, vil man kunne bygge på to ekstra klasserom og straks få plass til 90 elever til. I tillegg har man da fått et kulturareal med 310 kvadratmeter bibliotek – i to etasjer – en konsertsal med sitteplasser til 220 og en aula med vrimleareal på over 300 kvadratmeter. På toppen av dette har kommunen fått sin tredje idrettshall, der det settes av ekstra plass til blant annet løpebaner.

- Vi skal løfte frem idretter som ikke er så synlige i dag, som for eksempel kampsport, turn, tennis og badminton. Vi er enige med idretten i kommunen om at vi skal gjøre tilbudet bredere, sier Langmo som tror dette vil appellere til de mange innflytterne i kommunen.

Venter på vegløsning

- Nye innbyggere er ressurspersoner. Blant de 8000 som bor i Skaun i dag er det helt sikkert personer som kan gå inn som trenere eller lagledere i slike idretter, sier Langmo.

Denne novemberdagen er det gråværet som dominerer Børsa sentrum. Sammen med de fire «byggherrene» trasker vi opp fylkesvegen som skiller de to skolene i dag. Politikerne har ennå ikke fått fylkeskommunen med seg på å betale for en omlegging av vegen, noe som skal gi plass til et torg mellom skolebyggene. I mellomtiden er planen å få fundamentet på plass slik at fylkesvegen enkelt kan fjernes og erstattes med en gang og sykkelveg.

Park hele vegen

Øverst i bakken skuer vi ned på grøntarealene på vestsiden av barneskolen.

- Uteområdene på sørvestsiden av ungdomsskolen blir nærmest som en park å regne. Parken binder sammen grøntarealene som begynner her ved barneskolen, opp forbi barnehagen og videre helt opp til Moan idrettspark, forklarer prosjektleder Koren.

På tegningene finner vi både streetbasketballbane, skatebane med rail-list, bordtennisbord og bane for frisbeegolf på området der ungdomsskolen står i dag. En ballbinge kan om vinteren gjøres om til skøytebane, mens stier, trær og bærbusker binder de ulike aktivitetene sammen. For å bevare minnet om ungdomsskolen som en gang var, beholder man skifersteinveggen fra dagens skole i det som blir et lite «grillhyggeområde» midt i parken.

- Det har vært veldig mye elevinnspill underveis. De har ønsket seg mye, og de har fått mye også, sier rektor Moen.Skolen rom for romNår man kommer inn hovedinngangen på nordsiden av bygget, kommer man rett inn i kantinearealet, også kalt aulaen. Til venstre vil man da ha biblioteket, som er plassert i det nordøstlige hjørnet av bygget, med 310 kvadratmeter fordelt på to etasjer, der det helt i hjørnet mot nordøst er åpent opp til andre etasje.

Til høyre for inngangen finner man kontorer for rektor og rådgiver, mens man på venstre side av aulaen har kantinekjøkkenet. Her finner vi også frivilligsentralen, ungdomsklubben og øvingsrom til kulturskolen.

Kultursal og amfi

Velger man i stedet å gå videre inn i aulaen, kommer man til skolens konsertsal, også omtalt som kultursalen. Her finner man en scene på 13 x 8 meter, og med et teleskopamfi med plass til 222 tilskuere. Over teleskopamfiet er det et fast amfi på tre stolrader. Velger man å kjøre teleskopamfiet inn til veggen i bakkant, har man et areal på 105 kvadratmeter å boltre seg på, i tillegg til scenearealet. Bak scenen finner vi et eget baksceneareal til garderober og øving.

Tar man seg opp trappeamfiet innerst i aulen, kommer man opp til klasserommene til 10. klasse, som er plassert ut mot fylkesvegen på østsiden av bygget.

Praktiske fag og uterom

Her kan man stå og følge med hva som skjer nede i aulaen, eller bevege seg videre inn i bygget til man kommer til avdelingen for mat og helse. Samtidig er man nå på bakkeplan i forhold til sørsiden av skolebygget, der det utenfor skolekjøkkenet er laget et uteområde under tak. Her kan man på solskinnsdager ta skolekjøkkenmiddagen ute på terrassen. Her finner man også lokalene for elever med særskilte behov.

Går man videre kommer man til kunst og håndverksavdelingen.

Fysikk på sløyden

Her finner man rom for trearbeid med maskinrom for kappsager, dreiemaskiner og annet utstyr. Et rom er satt av til tegning og tekstilforming, mens malingsarbeid og leire har fått rom med keramikkovn. For å kunne utnytte rommene til sambruk, har man plassert naturfagavdelingen like i nærheten. Helt på hjørnet mot sørøst finner man også skolens garasje. Her vil elever som en del av yrkesforberedende fag kunne mekke på både mopeder og traktorer.

Beste hjørnet

Helt i andre enden av bygget, mot nord, finner vi lærerarbeidsplassene. Oppe i tredje etasje har de ansatte fått selve kremhjørnet av bygget, mot nordøst, til personalrom. Resten av tredje etasje er satt av til klasseromsarealer for 8. og 9. klasse.