Erlend Moen

Bor: Trondheim

Jobber med: Rektor ved Skaun ungdomsskole

Aktuell for: Vedtaket om nytt ungdomsskolebygg

Hvordan har den første tida di som rektor i Skaun vært?

- Jeg har vært her ei uke, og det har vært over all forventning. Både møtet med elever, ansatte og foreldre har vært helt enestående. Jeg føler meg veldig velkommen, møter profesjonelle og flinke fagfolk på alle kanter og høflige og blide elever.

Hva synes du om det nye bygget som ble vedtatt denne uka?

- Jeg var med i evalueringskomiteen som jobbet med de fem forslagene, og mener nybygget gir oss muligheter til å drive en god og framtidsrettet skole. Det gir oss muligheter til å få til et godt samarbeid med fritids- og kulturlivet, bibliotek og frivilligsentral. Vi får en fin symbiose mellom skole og lokalmiljø, som jeg tror blir unikt og enestående. Kommunestyret var modige, og gjorde et veldig spennende valg for framtida til Skaun.

Slik blir fasaden på nyskolen.

- Bygget er kompakt og gir veldig bra kommunikasjon mellom ulike avdelinger, administrasjon, lærere og elever. Dette er helt særegent, en smart arkitektonisk helhet binder bygget sammen. Så har vi husets hjerte, som blir en sambruksarena for skole og andre funksjoner. Det er framtidsrettede pedagogiske løsninger, grunnarealer og uteområder. Dette er en sentrumsskole som er fint plassert på tomta, slik at det blir et torg mellom ungdomsskolen og barneskolen. Det er en skole for 540 elever, med utbyggingsmulighet for mange flere. For meg som rektor framstår bygget med uendelige pedagogiske muligheter.

Er det åpne eller lukka klasserom som er i vinden for tida?

- Det bygget vi får er det beste fra begge verdener. Det bygges for 180 elever på hvert trinn, og trinnene deles i to slik at 90 elever har sitt hjemmeområde. Hver av disse gruppene deles i tre på hvert sitt rom, med store muligheter for fleksibilitet i sitt hjemmeområde. Her blir det spennende fellesarealer og små og store grupperom. Det er mulighet for å skjerme undervisning og for åpenhet. Det er en middelvei, og samtidig er det relativt lett å endre hvis behovene endres. Det er viktig at bygget skal stå seg godt pedagogisk også i 2030 og 2040.

Hva er ditt inntrykk av dagens bygg?

- Det er et godt skolebygg, men jeg merker også at det er behov for fornyelse. I forhold til alle krav som stilles på ulike områder, er dette bygget utgått på data. Men vi har god mulighet til å drive en god skole her fram til det nye bygget er klart høsten 2019.

Hvilke fordeler gir samlokalisering av skole og andre funksjoner?

- Det gir en merverdi for elevene. Vi flytter et kommunalt bibliotek inn i skolen, med den kunnskap og rom for læring som det innebærer. Vi får ekstra arealer og ta i bruk, og vi får ansatte knyttet til bibliotek, helsesøstertjeneste og ulike voksne som møter ungdommene i bygget. Det blir et spennende og dynamisk miljø å være i, med et myldrende liv for ungdommer og besøkende. Skolen skal være en arena for læring og utvikling for hele kommunen. Musikkavdelinga kan for eksempel brukes både av skolen, klubben og på fritida.

Hvordan ser du på å drive skole i byggeperioden?

- Det snakker vi mye om, og synes det er viktig at vi bretter opp ermene til det beste for de elevene som skal gå her i denne tida. Vi skal ta godt vare på bygget så lenge vi har det, og sørge for minimalt med forstyrrelser fra bygginga. Det er en stor styrke at nybygget kommer ved siden av, slik at vi kan være i de samme lokalene kontra en brakkeby. Vi kommer til å drive skolen slik vi har gjort fram til den nye står ferdig.

Hva leser du for tida?

- Fram til nå nylig har det vært faglitteratur om skoleledelse. Den siste boka jeg leste var «Tørst» av Jo Nesbø.

Hva gjør du i helga?

- Det er så fint vær, og da bruker vi å utnytte naturen i nærområdet. Det er ingen andre spennende planer for helga.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Akkurat nå er det at Skaun kommune har klart å prioritere et skolebygg som blir så flott. Jeg er takknemlig for at barn og ungdom blir prioritert på denne måten.