Temaet «smak» kan relateres til så mangt under årets Rennebumartna, alt fra mat til interiør, klær og husflid.

Det manglet ikke på smaksopplevelser for alle sanser, og det manglet heller ikke på folk da startskuddet for årets martna gikk fredag. Den 32. martnan arrangeres gjennom helga, og tradisjon tro finner folk veien til Berkåk når det er kvalitet som står i fokus i tre dager til ende.

- På det meste har vi hatt over 20 000 besøkende på martnan, og det betyr mye for Rennebu. Her oser det av kvalitet, og kvalitet er noe som varer. Det er Rennebumartnan et synlig bevis på. Den gir store ringvirkninger, og er et merkenavn vi er stolte av. Handelsstanden omsetter gode penger og martnan skyter knopper, sa ordfører Ola Øie, da han kom på scenen innledningsvis i martnashelga.

Fra hele landet

Martnasgjesten, Kjersti Bergesen fra Tid for hjem på TV2, møtte publikum med en hilsen på klingende bergensdialekt: «Hallaien dåkkar!».

I tillegg til å holde et foredrag med tittelen «Ettersmak», har hun dekoreringsansvaret for et rom som stilles ut, bygd og satt sammen av elever på byggfag, lokale bedrifter og en interiørdesigner.

1000 frivillige gjør martnan mulig, og 150 utstillere har tatt turen fra Alta i nord til Kristiansand i sør og liketil fra Danmark.

- I år er det 42 nye utstillere. Vi inviterer publikum til å se, smake, kjøpe og lære, sier martnasgeneral Kenneth Teigen.

Unger i sving

Det var folksom foran scenen under åpninga, og det var like folksomt mellom bodene både ute og inne straks etterpå. Det er tydelig å se at mange finner veien til martnan tidlig, og at det tidvis er trengsel for å skaffe seg produkter fra bodene.

Populært var det også å delta på aktiviteter for barn. Strinda husflidslag trakk fulle bord til aktiviteter som nålefilting og toving. Nøkkelringer, ringer og armbånd ble til ved nålefilting, mens det på nabobordet foregikk toving av blomster.

- Her fylte det seg opp med en gang, forteller instruktør Marit Stene, som var godt fornøyd med plasseringa på området.

Populær keramikk

Beate Lund Kristiansen i goForm keramikk fikk kjapt køtilstander ved standen sin. Hun er opprinnelig fra Buvika, og har akkurat flyttet inn i nytt hus med eget verksted i Trondheim. Hun anslår at hun nok har vært på martnan i over ti år, og det vet folk å sette pris på.

- Det er mange som kjøper krusene mine, som jeg dreier likt, men maler forskjellig. De er samleobjekter for mange, på samme måte som kunstklossene. Jeg liker bedre å være i verkstedet enn å selge, så da er det greit å ha noen sånne ting som selger seg selv, sier hun.

Kristiansen har drevet som keramiker siden 1999, da det hele startet hjemme på kjøkkenbordet.

Fjøler og pizza

Brynhild Stjern fra Børsa var på plass for fjerde gang med bakstefjøla si med sving, som er populær både til lefse- og flatbrødbakst.

- Det begynte med at jeg sydde seilduker til å bake på, men så kom jeg på at det gikk an å montere duken på ei fjøs for å få det dreibart. Fjøla får jeg skjært ut, mens jeg ellers monterer resten selv, sier Stjern.

Hun har forberedt seg med 100 fjøler til martnan, og sier salget går godt. Det første året gikk hun tom.

Og skulle martnasgjestene gå tom, er det muligheter for påfyll av ulike typer mat på området. Pizza fra ungdomsskoleelever blant annet. Fredag var det Tirill Reistad og Ingrid Krogstad fra Rennebu ungdomsskole som sto for salget, for å samle inn penger til skoletur til Oslo.