- Hvor kommer all plasten i havet fra?

- Hva skal vi gjøre hvis alle dyrene i havet dør på grunn av at de spiser plast?

- Hvordan havner gummikulene fra fotballbanen i havet?

Les også: - Miljøvennlig skipsfart en fordel for Elpro

Klar beskjed

Spørsmålene satt løst hos femteklassingene ved Orkdal barneskole som i forrige uke fikk selveste klima- og miljøminister Vidar Helgesen på besøk i klasserommet. Og at plastforsøpling i verdenshavene er et problem som opptar dagens skoleelever kom tydelig fram under dagens «spørretime».

- Det tar veldig lang tid før plasten forsvinner. Så spiser fisken den, og da kan den dø. Vi kan ikke bare drepe alle dyrene og fiskene, var den klare meldingen fra en av de unge elevene da Helgesen entret klasserommet.

Les også: Frp gjør et kjempevalg på Meldal vgs

Får høre det av barna

Det var etter et besøk hos industribedriften Elpro i Agdenes at Helgesen, sammen med stortingskandidat Jan Grønningen fra Agdenes, tok seg tid til en times klasseundervisning i Orkanger. Helgesen mener det er viktig å lytte til hva ungene er opptatt av.

- Jeg har selv to døtre på fire og åtte år, og jeg hører vel til den generasjonen som har fått høre både av dem som er 40 år eldre enn meg, og de som er 40 år yngre enn meg om hva jeg bør gjøre for miljøet. Det er viktig å snakke med barna og høre hva de er opptatt av, sier Helgesen.

Les også: De håper det blir regjeringsskifte

Påvirkningskraft

Han tror ungene er med og påvirker hvordan foreldre og voksne tenker i forhold til miljø.

- Unger har en veldig oppdragende effekt på oss voksne. Tenk bare på dette med røyking. Der har barna en veldig påvirkningskraft. Det samme gjelder miljøtenkning, sier Helgesen.

I forkant av besøket hadde femteklassingene laget en collage med en hval og ulike former for plastforsøpling som miljøministeren fikk studere. Men barna var også opptatt av valgkampen og ville hvite hvordan en statsråd egentlig hadde det.

- Hvis dere ikke vinner valget og du må slutte i jobben, hva har du tenkt å gjøre da?

- Jeg aner ikke. Sånn er det å være statsråd, svarte Helgesen.

- Men går det bra? Synes de du jobber sammen med at går bra for dere? Og hva gjør du i en vanlig jobbhverdag, ville elevene vite.

Parisavtalen

At miljøministeren er Liverpool-fan vekket jubel og begeistring i klasserommet. En av elevene ville også vite hva statsråden var mest fornøyd med å ha fått til i jobben så langt.

- Jeg er veldig stolt av å ha fått på plass – sammen med min tidligere kollega – Parisavtalen, der vi har forpliktet oss til å kutte utslippene av CO₂ med 40 prosent innen 2030. Det er mer enn vi noensinne har bestemt før. Og hvert 5. år skal vi kutte enda mer, svarte Helgesen.

Jobber internasjonalt

Han var også opptatt av å fremheve arbeidet med å få plastforsøpling bort fra havet.

- Det som er viktig å være klar over er at dette er ikke bare er noe som foregår i Norge. Derfor må man samarbeide med andre land. På verdens miljøforsamling har vi foreslått mere internasjonale regler for å sørge for at flere land får bukt med plastforsøplingen. Der ble vi enige om strengere regler, og nå jobbes det med hvordan vi skal gjøre det. Dette skal vi diskutere igjen i desember, forklarte ministeren til en svært lydhør og interessert femteklasse.

Må jobbe hardere

Og selv om Helgesen kunne fortelle elevene at det var stor tverrpolitisk enighet på Stortinget om dette arbeidet, mener han likevel at Høyre har en miljøpolitikk som skiller seg fra de andre partiene.

- Vi har en politikk som støtter rask teknologiutvikling. Det må jobbes mer og hardere for å få frem teknologiske løsninger, og for å få markedene til å tenke og handle grønnere. Det er markedet og teknologi som er drivere for å finne løsningene. Jeg ser at andre partier foreslår 6-timersdag. Jeg tror ikke vi lykkes i klimasaken hvis vi skal jobbe mindre, sier Helgesen.

Internasjonalt samarbeid må til for å løse miljøproblemene utenfor kysten vår. Helgesen tok seg god tid til å forklare hvordan han jobber som statsråd. Foto: Lillemor Hestvik
Erik Lien Sæther (10) og Mia Høvik (10) syns det var gøy å ha besøk av miljøvernministeren. - Det er viktig å få bort mest mulig plast fra jorda, sier Mia. Foto: Lillemor Hestvik