Det er dannet arbeidsgrupper som skal jobbe med å samkjøre de kommunale tjenestene i det som blir Heim kommune fra 2020.

Odd Jarle Svanem, leder i fellesnemnda for Heim kommune, sier de er kommet godt i gang med å bygge opp arbeidsgruppene inn mot de ulike fagfeltene.

- Det er grupper for ulike fagfelt, og noen av gruppene er i gang med å jobbe. For tekniske tjenester gjelder det for eksempel samkjøring av kart, eiendommer og arkiv. Det er grupper for IKT og for alle sektorer. Det har vært møter, og prosjektleder Torgeir Aarvaag har vært ute i ulike tjenester i Halsa og fortalt om prosjektet, sier Svanem.

Tjenester der folk bor

Det er bestemt at kommunesenteret i nykommunen, bestående av Hemne, Halsa og deler av Snillfjord, skal være Kyrksæterøra. Men det betyr ikke at resten av den nye kommunen mørklegges.

- Vi har sagt hele tida, og det står i intensjonsavtalen, at vi skal ha tjenester nært der folk bor. Det må være igjen en del tjenester i Halsa, for det er lange avstander utover Vinjefjorden. Typiske oppgaver som må være der, er for eksempel legekontor, helsesenter, skoler og barnehager. Det er ikke snakk om å legge ned ting som fungerer, sier Svanem.

- Hva med Snillfjord, hva blir igjen av kommunale tjenester i den delen som blir med i Heim?

- I Snillfjord har vi en barnehage og en skole med 1.–7. trinn som blir med i nykommunen. Ifølge intensjonsavtalen skal ikke skolekretsgrensene endres som følge av kommunereformen. Det vil si at det i utgangspunktet skal være som det er, men det kan jo bli justeringer i grenseland mellom kommunene. Noen kan ha kortere avstand til én skole enn til en annen, men dette skjer i så fall i dialog med innbyggerne.

Lys i rådhuset

- Hvordan fordeles tjenestene mellom rådhusene?

- Det blir lys i rådhuset i Halsa også. Noen tjenester er det naturlig å ha begge steder, for eksempel NAV-kontor. Det er naturlig å ha ei avdeling i Halsa som ligger under den i Hemne, slik som vi har erfaring med i dag gjennom vår underavdeling i Snillfjord. Det skal være lys i noen vinduer i Halsa rådhus fortsatt. Den nye rådmannen vil ha kontorplass der også, det er allerede kommet på plass. Det er naturlig å være begge steder, sier Svanem.

- Er det noen tjenester som samles kun i ett rådhus?

- Det positive med reformen er jo at de ansatte får et større fagmiljø, og det er helt naturlig med en del kjøring mellom rådhusene. Nåværende rådmann i Halsa, Anita Ørsal Oterholm, har sagt ja til å bli personalansvarlig i den nye kommunen. For henne kan det være naturlig å ha kontorplass i begge rådhusene. Det var viktig å få henne på plass for å være med i den videre oppbygginga av kommunen, sier Svanem.

Har jobb til 2024

- Vil det bli overflødige ansatte i prosessen, eksempelvis mellomledere som det er dobbelt opp av?

- Alle ansatte i kommunene skal beholde jobbene sine fram til 2024, men det betyr ikke at de nødvendigvis får sitte i den samme jobben som i gammelkommunen, sier Svanem.

- Hvorfor fram til 2024?

- Det står i intensjonsavtalen, og har med at vi får et inntektssystem fra sentralt hold som tilsvarer drift av to kommuner i ti år framover, med nedtrapping de neste fem årene. Det er tenkt å bli en smidig overgang. Vi ser ikke på det som et problem å garantere jobb fram til 2024. Vi ser heller på det som en utfordring å ha nok folk i en kommune for framtida. Noen slutter, noen går av med pensjon og noen flytter på seg, dette vil justere seg naturlig fram til 2024, sier han.

Kyrksæterøra skal være kommunesenter også i nykommunen, og da blir bok dette Heim rådhus. Foto: John M. Myrhaug