Den ble omtalt som verdens mest avanserte rørlegger da den ble bygd. Nå skal TechnipFMCs «Deep Energy» hente rør til Oseberg Vestflanken 2 og Johan Sverdrup.

- Vi starter spolingen for Statoils Marine Wave One den 20. mai, forteller Spool Base Manager ved TechnipFMC i Orkanger, Tore Håbrekke.

Selskapets eget rørleggingsskip, den nær 200 meter lange og 31 meter brede «Deep Energy» kom nylig inn Trondheimsfjorden, og skal nå foreta det Håbrekke kaller en demobilisering av sitt forrige prosjekt før det starter jobben med å spole opp rørene fra Orkanger.

Les også: Nye lokaler og ny optimisme

Les også: - Vant til å finne løsninger

Tre skipninger

Prosjektet Marine Wave One er fellebetegnelsen for utbyggingen av feltene Oseberg Vestflanken 2 og Johan Sverdrup, der TechnipFMC for litt over et år siden ble tildelt kontrakter for 400 millioner kroner.

- Vi skal nå levere mellom tre og fire mil rør totalt, fordelt på tre skipninger. Vi starter spolingen 20. mai og holder på døgnet rundt til skipet forlater kai rundt den 25. mai. Så er de ute en ukes tid, før de kommer inn for å plukke opp til tur nummer to. Vi skal skipe ut i tre omganger i år med «Deep Energy», og hver gang de kommer til Orkanger vil de være her i fire-fem døgn, forteller Håbrekke.

Jobber skift

Ombord i fartøyet er det rundt 120 mann i sving, men Håbrekke tror ikke Orkanger vil merke noen voldsom tilstrømming av folk i byen eller på utestedene mens arbeidet med spolingen pågår.

- De jobber to skift, 24 timer i døgnet. Når de er ferdige vil de nok gjerne sove, sier Håbrekke.

Technips arbeid med Statoil-kontrakten har pågått siden i fjor høst og har holdt 45 mann i sving. I tillegg har nabobedriften ShawCor (tidligere BrederoShaw) hatt produksjonsarbeid knyttet til kontrakten siden januar. Rørleggingsskipet «Deep Energy» er ett av tre slike skip som Technip FMC-konsernet eier. Ett skip opererer mest i Mexicogolfen, mens «Deep Energy» og «Apache II» er i bruk både i Nordsjøen, på Afrika-kysten og i Australia. Technip FMC har spolebaser i Orkanger, Angola, Scotland og i delstaten Alabama i USA.

Rask sjølegging

Totalt kan skipet laste 6000 tonn med stålrør. De lengste rørlengdene TechnipFMC skal levere i år er på mellom 1,5 og 2 kilometer.

- Hvis vi skal levere lange rørledninger, må vi levere i flere omganger. Hvor mye vi får med på en last avhenger av rørdimensjonen, forteller Håbrekke.

«Deep Energy» legger ut rørene i sjøen, og gjør eventuelle sammenkoblinger ute hos kunden.

- Det er gjort på noen få dager. Ved å sveise sammen rørene her på land sørger vi for at det er forholdsvis fort gjort å legge dem ut i sjøen, sier Håbrekke.

Når den tredje og siste lasten er spolet opp og forlatt Orkanger, er TechnipFMCs stab klare for å ta fatt på neste oppdrag.

- Da starter vi på Trestakk. Deretter er det Dvalin, og deretter er det flere prosjekter i løypa. Vi er opptatt i tre år fremover, forteller Håbrekke.