Mens Oppdal kommune kommer ut som Sør-Trøndelags beste kommune på Kommunal rapports årlige kommunebarometer, er det Agdenes kommune som får den beste plasseringen av kommunene i STs nedslagsfelt. Av de 424 kommunene som er med i årets barometer kommer Agdenes på 52.plass, bare noen få plasser over Orkdal på 56. plass.

Les mer: Har fått lavere legedekning

Les mer: Svake skoleresultater

Derfra må man 20 plasser ned før man kommer til Hemne og Skaun på henholdsvis 72. og 76. plass. Rindal er plassert som nummer 116, mens Snillfjord, Meldal og Rennebu har havnet i den nedre halvdel på hhv. 223., 253. og 358. plass.

God styring

Det er særlig temaet økonomi som gir Agdenes en såpass god plassering. Her er kommunen målt på faktorer som driftsresultatet, bruk og avsetninger til kommunale fond, gjeld og investeringsnivå. Her kommer Agdenes på 13. plass blant alle landets kommuner. På saksbehandling kommer kommunen på en 32. plass.

Ordfører Oddvar Indergård trekker også fram den gode økonomistyringen som det han er aller mest stolt av i kommunen han leder.

- Vi er helt på topp i landsbasis når det gjelder forvaltning av de kommunale midlene. Det grunnleggende for en kommune er økonomien, det danner grunnlaget for tjenestene. Hvis man ikke har økonomi til å yte tjeneste vil det gå utover innbyggerne, sier ordfører Oddbjørn Indergård.

Mangler sykepleiere

Likevel rangeres Agdenes helt ned på 269. plass når det gjelder et av de viktigste tjenesteområdene for en kommune, nemlig pleie og omsorg. Indergård viser til at mangel på sykepleiere er et nasjonalt problem.

- Vi sliter særlig med å få tak i sykepleiere til hjemmesykepleien, men det er generelt for lite sykepleiere i Norge, sier Indergård.

Han tror imidlertid Agdenes vil forbedre plasseringen på barometeret kraftig når det nye sykehjemmet står ferdig høsten 2019.

- Vi er i ferd med å bygge nytt der vi reduserer antall sykehjemsplasser og øker antall omsorgsboliger. Her får vi blant annet et topp moderne tilbud til senildemente, som vil kunne få en helt annen oppfølging enn i dag. Når dette er ferdig vil vi rykke 200 plasser opp på denne målingen, sier Indergård.

Blander kommunene

At kommunen samtidig skal gå inn i en storkommune sammen med blant annet Meldal og Snillfjord, som ligger i den helt andre enden av skalaen når det gjelder økonomi, ser ikke Indergård mørkt på.

- Nei, det skal nok gå fint. Dette blir et teamwork. Jeg tror også Orkland vil styres etter god økonomistyring, sier Indergård.

Og med Orkdal på 73. plass når det gjelder økonomi, har Indergård kanskje grunn til å være optimistisk. Men også ordfører Oddbjørn Bang i Orkdal må se at kommunen han leder havner svært langt ned på listen når det gjelder pleie og omsorg, på 234. plass.

Satser på lesing

Bang viser til at kommunen i likhet med Agdenes mangler sykepleiere.

- Det jobbes med å rekruttere flere sykepleiere, men det er litt vanskelig ettersom vi konkurrerer med sykehuset, sier Bang.

At Orkdal kommer på 173. plass innen grunnskole, overrasker heller ikke ordføreren.

- Vi vet at vi har et forbedringspotensiale, men dette er noe vi jobber med. Vi jobber særlig med å styrke leseundervisningen på de laveste trinnene i grunnskolen. At barna blir gode og trygge lesere i tidlig alder tror vi er nøkkelen til all læring, sier Bang.

- Vi er helt på topp i landsbasis når det gjelder forvaltning av de kommunale midlene, sier ordfører Oddvar Indergård.