Tom Brendmo (49) skal doble elevtallet i kulturskolen, tilby mer variert undervisning og gjøre UKM til en liten festival i kommunen – for å nevne noe.

– Jeg kartla behovene kort tid etter at jeg kom hit. Idrett og kulturminner er godt ivaretatt, men kulturskolen har stort potensial. Ideene begynte å komme allerede i sommerferien, sier Brendmo.

Bodde i campingvogn

Han ble tilsatt som kulturleder i Agdenes kommune 15. august. Det er stillingene etter Lars Ysland og Arild Herigstad som er sammenslått til én.

Lederjobben utgjør en 80 prosent stilling, med ansvar for kultur, idrett og friluftsliv i kommunen. De resterende 20 prosentene, vil Brendmo undervise ved Agdenes musikk- og kulturskole (AMOK). Det er nemlig en musikalsk ansatt kommunen har skaffet seg, som spiller både gitar, bass, trommer og saksofon.

Brendmo bor på Melhus med samboer og to sønner, og dagpendler til jobben i Agdenes. Tidligere jobbet han i Hitra kommune, og har erfaring med ukependling og bopel i campingvogn.

Mange muligheter

– Jeg var 5,5 år på Hitra, både i kulturadministrasjon og i undervisning. Jeg trivdes veldig godt der, og ville ikke slutta om jeg ikke fant en like interessant jobb. Denne fascinerte meg, for her er det mange muligheter. Det er jo også en fordel med kortere reisevei, for jeg ble litt lei av campingvognlivet, sier han.

Erfaringene fra Hitra vil komme godt med i Agdenes-jobben.

– Jeg fikk være med på å bygge opp kulturskolen der. Fra 2011 til i dag har den vokst mye. Jeg var med på mange forskjellige kulturaktiviteter, og har erfaringer jeg tar med meg i nyjobben, sier han.

Han har også med seg erfaringer fra jobb i Melhus kulturskole og i grunnskoler på Melhus og i Trondheim.

Store planer

Da Brendmo presenterte seg for kommunestyret denne uka, kom han med visjoner og planer som må ha vært som musikk i ørene til politikerne.

Riktignok åpnet han med at Ungdata-undersøkelsen for Agdenes viser at kun 17 prosent er fornøyd med kulturtilbudet, og det er langt under landsgjennomsnittet. Deltakelsen i kulturskolen i Agdenes er også lavere enn gjennomsnittet, med 17 prosent deltakelse. Men så kommer de gode nyhetene: Brendmo har mål om å komme opp på 35 prosent deltakelse, basert på elevtallet i grunnskolen.

– Vi skal utvikle Agdenes musikk- og kulturskole til en attraktiv kulturskole med høy kvalitet i alle ledd, og UKM Agdenes skal være noe mer enn bare én dag. Det skal være noe vi jobber mot, og det skal være en festival i kommunen.

Kibneb-deltakelse

Han ønsker å utvide dagens tre kulturskoletilbud (sang, piano og gitar) til sju. Trommer, el-bass, band og visuelle kunstfag håper han vil komme i tillegg fra 1. januar neste år.

– Det vil bli nødvendig å ansette flere faglærere, da det bare er to i tillegg til meg selv i dag. Vi ønsker også å kjøpe inn instrumenter til utleie, for å senke terskelen for å søke. Og vi vil synliggjøre elevene i lokalmiljøet, gjennom konserter, arrangementer og kanskje deltakelse på Kibnebfestivalen, sa Brendmo.

Han ønsker også å tilby undervisning på begge skolene i kommunen, ikke bare i Lensvik. Og han appellerte til foreldre om å støtte opp om den lokale kulturskolen, heller enn å sende ungene til Orkdal og Ørland.

Musikkbinger var et annet spenstig forslag, som består i å skaffe ferdig innredede øvingsrom i brakkform. De kan brukes både av AMOK og av elever på fritida.

– Det vil stimulere til mer aktivitet og øving, og dermed mer deltakelse i UKM.

Ønsker løft

Han nevnte også et tetter samarbeid mellom UKM og AMOK, UKM-støttede kurs utenom kulturskolen og muligheten for å blåse nytt liv i skolekorpset, som har ligget ende ei tid.

– Vil det la seg gjøre å få midler til det du ønsker å gjennomføre?

– Det er jeg spent på, men jeg har forstått det som at mange ønsker et løft. Jeg håper å få realisert i alle fall noe, sier han.