Orkdal

Det nærmer seg slutten på skoleåret på Torshus folkehøgskole i Orkdal. Noen av elevene har allerede reist hjem, men drøyt 15 elever på kampsport-linjen til skolen er igjen for å gjennomføre den siste treningsøkten. Det er en rolig gjeng og det er tydelig at det er tette bånd mellom elevene.

Ti minutter senere er det bokstavelig talt blodig alvor når elevene skal vise frem de forskjellige kampsportene. Slagene sitter løst og enkelte ligger på bakken, bryter og prøver å få til leddlåser eller kvelertak som gjør at den andre må gi seg.

- For det utrente øyet ser idretten brutal ut. Det er så mange regler som folk ikke er klar over, sier linjelærer Sondre Sklett.

Det klinger i en bjelle og elevene tar en pause. En må tørke vekk litt blod fra nesa, men virker ikke sint eller irritert. Han går bort til den han var i ringen med og diskuterer teknikker og situasjoner i runden de nettopp var gjennom.

- Ufortjent dårlig rykte

Sklett mener MMA og flere andre kampsporter har fått et ufortjent dårlig rykte som skyldes uvitenhet rundt idretten de bedriver.

- Dette er jo for eksempel mye mildere enn boksing. Der teller dommerne til ti om en bokser er ute av balanse og ser ut til å miste bevisstheten. Om bokseren gir tegn til at han har kommet seg, så fortsetter kampen videre. Det skjer aldri i MMA hvor kampen blir avbrutt med en gang noen viser tegn til å være ustø. I tillegg kan motstander gi seg ved å tappe i bakken eller på motstanderens kropp. Dette gjør idretten mye mer sikker, forteller Sklett.

Bryter intimsoner

Dilan Falah Muhammad fra Nittedal var i fjor elev på Torshus, men i år er han tilbake som stipendiat og er med på å hjelpe til i undervisningen.

- Dette er jo en veldig stor mulighet til å drive med jeg liker. Jeg hadde i grunnen lyst å starte med kampsport tidligere, men fikk ikke lov av foreldrene mine, men da jeg skulle søke skole så jeg at Torshus hadde kampsport og da ble valget lett, sier Muhammad.

Han sier at kampsporten knytter tette bånd mellom elevene.

- Intimgrensene dine blir jo helt borte. Det er ganske utrolig at du kan gå i kamp og slå motstanderen din, men likevel være veldig gode venner etterpå. Jeg føler at folk ser på dette som mer brutalt enn det faktisk er, sier Muhammad som nå er på landslaget i MMA.

Populær linje

For syv år siden startet Torshus opp med kampsportlinje som den første folkehøgskolen i landet. Det ble raskt den mest populære linjen på skolen, som nå har elever fra hele landet. Alt fra elever som aldri har prøvd det før og til de som har holdt på en stund.

- Det begynte som en brasiliansk jiu-jitsu linje, men vi så at interessen var stor for blant annet kickboksing og vi har siden utviklet linjen til å ha hovedvekt på MMA med teknikker innafor slag og spark fra kickboksing, K1 og muay thai. I tillegg har vi fokus på styrke, smidighet, balanse og kondisjon, sier linjelærer Sondre Sklett.

Intensiv oppfølging

Sklett forteller at linjen har fått et godt rykte på seg opp gjennom årene. Mye av grunnen er at elevene får en intensiv oppfølging og så langt har fem tidligere elever tatt steget opp på landslaget.

- Vi trener 15 timer i uka og det tilbudet får du ikke noen andre steder. Det vil i så fall bli veldig dyrt. Kampsportlinjen har definitivt blitt et springbrett for flere tidligere elever som har tatt steget inn på forskjellige landslag. I tillegg har vi samarbeid med Thomas Formo og Emil Weber Meek som tar turen innom en gang i året for å undervise, sier Sklett.

Viktig med sikkerhet

Mange av elevene som kommer til Torshus for å gå kampsportlinjen er nybegynnere. Derfor er sikkerheten viktig i starten av året.

- I starten handler det om at elevene blir trygge på hverandre og at vi lærerne blir trygge på elevene. Vi venter med sparring til vi ser at eleven er klar for det. Om du er sliten eller har vondt enkelte steder, så er det ingen problem å stå over treninger. Idretten er såpass krevende at vi har full forståelse for det. Nå driver vi ikke bare med kampsport heller. Vi har også en del turnelement, styrketrening og kondisjon som en trenger for å bli bedre. Kampsport er generelt ekstremt god trening, hvor du får brukt hele kroppen, sier Sklett.

Kampsport er en relativt billig sport å drive med og derfor går mesteparten av budsjettet til kampsportlinja til en Island-tur.

Årets høydepunkt

- Turen vår tradisjonelt til Reykjavik på Island. Der får vi møte Gunnar Nelsson som er kjent fra UFC og trener på kampsportklubben Mjölnir. Dette er en stor happening og vi bruker mye av budsjettet vårt på denne turen hvor vi legger til rette for mye forskjellige aktiviteter, sier Sklett.

Sklett understreker at kanskje ikke linjen er for hvem som helst og at du helst må være i alminnelig god form og tåle å få en trøkk eller to.

- Dette er ungdommer som har lyst til å trene og kanskje er leie av treningssenter. Da passer dette utmerket. Vi har overtall av gutter, men vi har også fire jenter med oss i år og de klarer seg veldig fint, forteller Sklett.

Elevene har nå holdt på i halvannen time. Svetten renner fra pannen til utmattede elever som sitter henslengte på stolene. Det er klart for lunsj og en liten pause før gjengen skal i ringen igjen en drøy time senere.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255