Personene som er evakuert fra boligområdet i Moan på Orkanger, har i ettermiddag vært samlet på Bårdshaug herregård.

Der er også ordfører Oddbjørn Bang, kommunalsjef Ellen Wahlmann og rådmann Ingvill Kvernmo på plass.

- Vi har satt krisestab. Det skjedde cirka klokka 16. Det første vi gjorde, var å avklare situasjonen. De evakuerte ble etterhvert samlet på Bårdshaug herregård, og herregården stiller med bevertning og eventuell overnatting dersom det skulle bli nødvendig, forteller Oddbjørn Bang til ST.

Rundt 80 personer har vært innom samlingsstedet på Bårdshaug.

Den siste meldingen går ut på at de evakuerte kan få dra hjem til husene sine rundt klokka 19, men dette vil det bli gitt nærmere beskjed om.

Ubehag

Orkdal kommune har - slik man bruker når det settes krisestab - skaffet oversikt over mobilnumrene til de berørte.

- Vi vil holde folk oppdatert via sms-varsling, sier kommunalsjef Ellen Wahlmann.

Hun forteller at flere skal ha følt ubehag som hodepine, pusteproblemer og kvalme, og at de har tatt kontakt med legevakten.

- Dette er gasser som det ikke nødvendigvis lukter av. Derfor er det viktig at folk tar kontakt med legevakten dersom de kjenner på ubehag av noe slag.

Dette bekreftes av kommunelege Jimmy Wikell.

- Fem personer er sendt til kontroll ved legevakta etter å ha meldt om hoste, irritasjon i luftveier og tungpusthet. Den siste timer er det ikke meldt om nye tilfeller, sier han.

Wikell har ennå ikke full oversikt over hva som befant seg inne i industribyggene, men noe vet han:

- Det vi vet, er at det er snakk om diesel, etylen, propan og polyuretan. Cyanid er blant gassene som kan dannes når noen av disse stoffene brenner. I store mengde kan det påvirker pusteevnen. Men her er det ikke snakk om ren cyanid eller den farligste formen av stoffet, sier kommunelegen som ber alle som kjenner på ubehag, om å ta kontakt med legevakt.