Den varme sommeren har ført til ei så stor nedsmelting av Snotabreen at ruta til Snota i Trollheimen nå er lagt om.

Dette er en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Hit kommer det folk både fra Trollheimshytta, Gråhaugen og Vindøldalen.

Ikke merket

Den vanlige ruta krysser Snotabreen, som nå er så nedsmeltet at blåis og store bresprekker skaper store utfordringer for turgåere.

– Slik forholdene er nå kan man ikke gå over breen uten å bruke stegjern og ha kompetanse om ferdsel på bre, sier Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening (TT), i ei pressemelding. TT har hatt befaring i området for å finne et nytt og trygt rutealternativ, slik at fjellvandrere på topptur slipper å krysse over breen.

Det er på oppgangen fra Trollheimshytta og Gråhaugen, hvor det er rødmerket rute, man møter på utfordringa. Her er det nå satt opp plakater på startstedene, med alternativ rute inntegnet. Denne er imidlertid ikke rødmerket.

Varmt og snøfattig

Vanligvis er det så mye snø oppe på breen at sprekker og blåis ikke kommer fram.

– Men de seinere årene har vi opplevd at dette har blitt ei utfordring seint på sesongen. Det er derimot ikke vanlig å merke det så tidlig som vi gjør nå, sier Remmereit, som peker på at den snøfattig vinteren i år, etterfulgt av en ekstremt varm sommer, har gitt voldsomme kortsiktige utslag på snøsmeltingen.

– Denne utviklingen må vi bare forholde oss til, og gjøre nødvendige tiltak slik at folk fortsatt kan ferdes trygt til Snota.

Attraksjoner kollapset

Nedsmeltingen har også ført til at breen nå har delt seg i to. Årets rekordvarme sommer har forsterket denne effekten.

– Vi vil bruke høsten til å gjøre flere befaringer, og vurdere en ny permanent omlegging av ruta til Snota, sier Remmereit.

Dette er ikke første gang en bre i Trollheimen rammes. I 2007 kollapset Speilsalen og Blåsalen på grunn av avsmeltingen. De praktfulle isgrottene var storattraksjoner i Blåhøbreen, og er trolig tapt for alltid.