«Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl» er en amerikansk eventyrfilm fra 2003 basert på en fornøyelsesparkattraksjon.

Filmen Pirates of the Caribbean begynner med et skip på vei til Port Royal, en havneby på Jamaica. Om bord på båten er Elizabeth Swann, guvernør Swanns unge datter. Hun oppdager plutselig en ung gutt på en flåte, og mannskapet får reddet ham om bord. Gutten sier at han heter Will Turner, før han mister bevisstheten. Han har en piratmedaljong rundt halsen, og Elizabeth blir redd for at han er en pirat, og tar medaljongen med seg.

Så går filmen 8 år frem i tid, og den unge smeden Will Turner (Orlando Bloom) er forelsket i sin redningsjente, men det er også en annen mann. Kommandør Norrington. Like før kommandøren skal fri, faller Elizabeth (Keira Knightley) utfor et stup og ned i sjøen, hvor hun blir reddet av piraten Jack Sparrow (Johnny Depp).

Etter litt om og men havner Sparrow i fengsel, mens pirater raider byen og kidnapper Elizabeth. Med hjelp fra Turner, kommer Jack seg fri, og kan sette etter, men først må han til den beryktede piratbyen Tortuga, før de setter kursen mot det endelige(?) oppgjøret på Isla de Muerta – De dødes øy …