Det mangler ikke på utfordringer for styrelederen som ble valgt i vår. Siden den tid har daglig leder sluttet i stillinga. Det statlige tilskuddet som er gitt via Norsk Kulturråd er også høyst usikkert. Kulturrådet har signalisert at det blir mindre tilskudd fra den kanten.

Forutsigbar økonomi

– De har gitt oss beskjed om at det er ingen naturlig plass for oss i kulturrådets portefølje. Siste året hadde vi 1,2 millioner fra kulturrådet, men de har bebudet reduksjon, sier Momyr som presenterer seg selv som levende opptatt av å ta vare på norske håndverkstradisjoner og at norske håndverkere skal være i stand til å leve at håndverket sitt.

Som styreleder blir det en viktig oppgave for ham å få på plass en forutsigbar økonomi for å sikre at Birka fortsatt kan være en nasjonal arena for kunst og håndverk med postadresse Berkåk.

Han ser også at Birka må finne nye måter å jobbe på blant annet når det gjelder å gi økonomisk rådgivning til håndverkerne.

– Vi må bli mer bevisste på at de som er registrert hos Birka ikke er medlemmer, men kjøper tjenester av oss. Vi tilbyr produkter som vi må prissette, sier han.

Håndverkerne som er registrert på Birkas nettportal, betaler i dag en serviceavgift på 1000 kroner, noe Momyr anser som nærmest symbolsk.

Økt salg

Bortsett fra å sikre økonomien og få på plass daglig leder, mener Momyr at Birka må fortsette med å profilere norsk håndverk for engrosleddet blant annet ved å delta på Gave- og interiørmessa på Lillestrøm. De må også opprettholde en levende og oppdatert nettportal, drive nettverksbygging og styrke håndverkerne faglig både når det gjelder fag og økonomi.

Birka har kontorlokaler på Berkåk hvor de er medeiere i et næringsbygg sammen med Rennebumartnan og Rennebu kommune. I samme bygget har de utsalg i lokalene til butikken Snertne Sneller. Etter at de tok over utsalget, har salget av Birka-produkter økt jevnt og trutt.

Jobber nasjonalt

Birka er nasjonalt til stede blant annet i den næringspolitiske gruppa «Løfte håndverket» som er ei ressursgruppe som organiserer fagseminar.

– Det arbeidet vi gjør er vanskelig målbart, men vi får tilbakemeldinger om at vi har bidratt til å synliggjøre håndverket og hjulpet håndverkere betydelig fram på, sier Fredrik Kosbergløkk som jobber i Birka.

Kosbergløkk er for øvrig med i et yrkesfaglig utvalg for små håndverksfag som blir ledet av Kirsti Kolle Grøndahl og ligger under Utdanningsdirektoratet.

– Det er viktig at vi er til stede i de prosessene det skjer noe, sier Kosbergløkk som innehar ett av tre årsverk i Birka etter at daglig leder sluttet.

Styret består foruten Michael Momyr av Ola T. Lånke (ordfører i Rennebu), Jorodd Asphjell, Astrid Liland og Cathinka Mæhlum som representerer håndverkerne.

Les også: