Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 14 grader og flau vind i formiddag, lettskyet og 15 i ettermiddag, og 16 og svak i kveld.

Lørdag meldes det om lettskyet, 13 grader og flau vind natt og morgen, 12 og vindstille på formiddagen, skyet, 19 og flau på ettermiddagen, og lettskyet, 22 og svak på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet, 17 grader og flau vind natt og morgen, 14 på formiddagen, skyet, 22 og svak på ettermiddagen, og 24 på kvelden.

Mandag meldes det om svak vind hele dagen. Skyet og 19 grader natt og morgen, lettskyet på formiddagen, skyet på ettermiddagen, og regn og 17 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om regn til lettskyet, 1 grad kaldere og flau vind i dag, lettskyet til torden, 2 grader kaldere til 2 varmere og flau vind til lett bris lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere søndag, og 1 grad varmere mandag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 2 grader kaldere til 3 varmere og vindstille til lett bris lørdag, 3 grader varmere til 2 kaldere søndag, og skyet til regn og 2 grader kaldere til 2 varmere mandag.

I Rennebu meldes det om 16 millimeter regn til lettskyet, 2 til 4 grader kaldere og svak til flau vind i dag, lettskyet til torden, 4 til 1 grader kaldere og flau vind til lett bris lørdag, 2 til 4 grader kaldere og vindstille til laber bris søndag, og skyet til regn, og 3 grader kaldere til 3 varmere mandag.

I Lensvik meldes det om skyet til sol, 1 grad varmere og svak til flau vind i dag, lettskyet, 1 grad kaldere og flau til svak vind lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere og flau vind til lett bris søndag, og 1 til 2 grader kaldere og lett bris til svak vind mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 1 grader varmere og svak vind i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere lørdag, 1 til 3 grader varmere og vindstille til laber bris søndag, og skyet til regn, 1 grad kaldere og svak til flau vind mandag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og svak vind i dag, lettskyet, 2 grader kaldere og flau til svak vind lørdag, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til lett bris søndag, og skyet til regn, 1 til 3 grader varmere og lett bris til svak vind mandag.

Og i Børsa meldes det om yr til lettskyet, 1 grad kaldere og flau vind i dag, 1 til 2 grader varmere og flau vind til lett bris lørdag, 3 til 2 grader varmere og flau vind til lett bris søndag, og 2 grader varmere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om mitt favorittband, til og med over Pink Floyd, med andre ord, The Beatles. Selvfølgelig. Jeg fikk bandet (og en fantastisk musikksmak) inn med «farsmelka» (ingen koffert her), og når mannen i tillegg har gebursdag i dag, sier det seg selv at jeg skriver om dem. Ikke for det, jeg hadde nok skrevet om dem selv om det ikke var en slik anledning, jeg har jo omtalt dem to ganger før, men jeg snakker i vei. Sang og musikk, pronto!

«Birthday» er å finne på det selvtitulerte albumet «The Beatles» (også kjent som «The White Album») fra 1968. Albumet var en dobbel-LP, og dagens første sang er første spor på side A på LP nummer to (eller side 3 om man vil). Sangen er et godt eksempel på deres retur til mer tradisjonell rock, selv om musikkens var blitt mer komplisert og hadde utviklet en mer særegen stil på det punktet. McCartney ønsket å skrive en hit som «Happy Birthday Baby» fra 50-tallet, og han laget den relativt raskt i studioet i løpet av en dag. Lennon mente at sangen rett og slett var søppel.

«From Me To You» er en sang som først og fremst kom ut som singel i 1963, og ble laget etter at produsenten deres, George Martin, ønsket en ny hit i samme stil som «Please Please Me», og en av de siste sangene kreditert «McCartney-Lennon». Etterpå ble det «Lennon-McCartney». Sangen toppet mange britiske lister, men slo ikke gjennom i USA før Del Shannon covret den. Lennon trakterer munnspillet i beste Jimmy Reed-stil, etter å ha lært det Delbert McClinton, en amerikaner på samme plateselskap. Første gang den dukket opp på et album, var den canadiske «Twist & Shout» fra 1964, men i 1966 kom den på et britisk album også, samlealbumet «A Collection of Beatles Oldies» (det første albumet jeg hørte, pappa hadde det på kassett og jeg elsket den, spolte frem og tilbake og bare koste meg med The Beatles).

«You Know My Name (Look Up the Number)» er en sang som Lennon begynte å lage etter å ha sett en telefonkatalog på pianoet hjemme hos McCartney (på logoen på katalogen sto det «You know the name, look up the number»). De to fullførte den, og den er en komisk sang, hvor «You know my name, look up the number» er som et mantra, det var i alle fall Lennons mening. Sangen holdt på å ende opp som en Plastic Ono Band-utgivelse, men kom i stedet som B-siden på The Beatles’ «Let It Be» i 1970. Sangen dukket første gang opp på en LP med utgivelsen av «Rarities» i Storbritannia i 1970, og i USA i 1980.

«I Feel Fine» er en riffdrevet rockelåt skrevet av Lennon og utgitt i 1964 som deres åttende singel. Sangen er kjent for å være en av de første sangene med gitar-feedback i popmusikk. Riffet er i følge Lennon og Harrison inspirert av riffet i Bobby Parkers «Watch Your Step» fra 1961, som de pleide å covre på konserter i 1961 og 1962. Lennon var ikke fornøyd med den før han fikk Ringo til å legge trommer på den, og da feedbacket dukket opp midt inni der, plasserte han det på starten, og vips, fet hit. Sangen i en duofonisk (mono trikset med for å høres ut som falsk stereo) miks kom med på det amerikanske albumet «Beatles ‘65» fra 1964, mens i Storbritannia kom den ikke med før utgivelsen av overnevnte «A Collection of Beatles Oldies».

«A Hard Day’s Night» er tittellåten på tredjealbumet (og soundtracket til filmen med samme navn) fra 1964, og sangens tittel kommer fra noe Ringo sa i et intervju med DJ-en Dave Hull i 1964. «We went to do a job, and we’d worked all day and we happened to work all night. I came up still thinking it was day I suppose, and I said ‘It’s been a hard day…’ and I looked around and saw it was dark so I said, ‘…night!’ So we came to ‘A Hard Day’s Night’». Sangen er lett gjenkjennelig til og med før vokalen starter, takket være Martins umiskjennelige Rickenbacker 360/12 12-strings gitars «mektige åpningsakkord», som åpner både sangen, filmen, albumet og soundtracket. Teksten tar for øvrig for seg sangerens hengivenhet til sin kjære, og hvordan han arbeider for at hun kan kjøpe seg alt hun vil ha. Han er sliten når han kommer hjem, men hans kjære gjør sine ting, og han restitueres raskt.

«Any Time At All» er også å finne på «A Hard Day’s Night», og er hovedsakelig komponert av Lennon, med en instrumental midtdel av McCartney. I følge Lennon var det et forsøk på å skrive «It Won’t Be Long» fra andrealbumet med Lennon som ropte ting. Det er mye det samme. C-dur til A-dur, C-dur til A-dur … McCartneys del inspirerte senere seksjoner av Olivia Newton-John & Electric Light Orchestras «Xanadu», Dionne Warwicks «I Say A Little Prayer» og Rod Stewarts «Tonight I’m Yours». Opprinnelig hadde sangen to vers til, hvor det siste startet med linja «I'll be waiting here all alone / Just like I've always done», men Lennon droppet dem da han ikke følte at de tilførte sangen og historien noe mer.

«When I’m Sixty-Four» er den siste sangen, og handler om når man blir tretti-trettifire, eller sekstifire. Det er heldigvis 6 år igjen for fylkeslegen, men da kan han jo planlegge litt, om ikke annet. Sangen er lett gjenkjennelig for de som har sett filmen «The World According to Garp», hvor den blir brukt i åpningssekvensen, og er å finne på det fantastiske åttende studioalbumet «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» fra 1967. Sangen er sunget av en ung mann til sin kjære, og handler om planene hans om hvordan de skal eldes sammen. Sangen var en av de første McCartney skrev, i en alder av 16 år.

Spillelister

YouTube

Les også:

Folkens, vakne! Varmen kjem attende!

Haglet klinkekuler

– Herlig vær, jeg elsker det