Ingenting er så godt som et nystekt, godt brød. I dag har jeg valgt å lage et tomatbrød, siden vinteren begynner å slippe taket og vårfølelsen kommer. Med det har nemlig behovet for sydlandsket godt med et slikt tomatbrød som tilbehør til både grillmat, tapas, ostefat, eller vårlige salater.
Fyll
150 g cherrytomat
2 vanlige tomater, grovhakket
4 stk. soltørkede tomater, finhakket
¼ rødløk, skjært i skiver
½ dl olivenolje
1 klype chiliflak (kan droppes)
Fersk timian
Ha alt i en ildfast form og bak det i ovnen på 200 °C over- og undervarme i ca. 25 minutt. Avkjøl i forma etterpå. Tilsett så litt fersk, finkuttet timian.
Brød
4 dl lunkent vann
3 dl sammalt hvetemel
Ca. 4 dl siktet hvetemel
½ dl olivenolje
½ ts salt
½ kube fersk gjær
Rør gjæra ut i lunkent vann i eltebollen.
Tilsett olje, salt, og sammalt hvetemel, og kjør dette sammen.
Tilsett så siktet hvetemel og juster ev. med litt mel. Deigein skal ikke være for fast, men samle seg på eltekroken. La heve i ca. 20 minutt på benken.
Kle en ildfast form på ca. 25 * 35 cm med bakepapir. Legg halvparten av tomatmassen i bunnen på forma, tilsett så deigen. Press den godt ut i forma.
Tilsett så resten av tomatmassen, ta gjerne med væsken fra tomatene også. Det gir et saftig og smakfullt brød.
Hev til dobbel størrelse, stek på 200 °C i ca. 25 minutt.