Lammet brukes ofte som en matrett under påsken, selv om dette egentlig ikke har så lange tradisjoner i Norge. Opplysningskontoret for kjøtt, begynte på 1990-tallet å kjøre kampanjer for sau og lam da det begynte å hope seg opp på fryselagrene, på grunn av at nordmenn var skeptiske til radioaktivitet i sau som beitet etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 (ref. forskning.no).

Årets påskelamoppskrift er med ovnsbakte poteter og kålsalat. Jeg har valgt å bruke ytrefilet av lam, men du kan fint bruke både lammelår, lammestek, og lammepølse for den saks skyld.

For fire personer

Ovnsbakte poteter

800 g mandelpotet, eller annen melen potet (skjær små snitt halvveis gjennom i potetene, pass på at de ikke blir snittet helt gjennom)

16 cherrytomater, delt i to

3–4 fedd hvitløk

3 ss soyaolje

Nykvernet pepper

100 g meierismør

  • Smør en ildfast form med olje.

  • Legg alle ingrediensene i og kvern over pepper.

  • Stek i ovn på 200 °C i ca. 25–30 minutt til potetene er møre.

  • Med jevne mellomrom, åpner du ovnen og øser det smeltede smøret over potetene, slik at det trekker ned i snittene på potetene.

Kålsalat

4 ss seterrømme

1 ss majones

1 ss honning

1 eple, i små terninger

1 vårløk, i tynne ringer

Saft av ½ sitron

Salt og pepper

Ca. 1 ss timian, finhakket

½ spisskål, finsnittet

  • Lag først dressingen (alt unntatt eple og kål). La den trekke litt smak og juster ev. med salt, syre, eller sødme.

  • Tilsett så epler og kål. Vend dette sammen til en salat.

Lammefilet

800 g hel ytrefilet av lam

  • Brun raskt på alle sider på god varme i en panne med olje. Stek videre i panna på middels varme til kjernetemperaturen er på 60 °C.

  • Skjær i ½ cm tynne skiver til servering.