Laks har blitt en het råvare nå før advent og da kan det vel være på sin plass med laks og agurksalat tilpasset den kalde årstiden. La oss kalle den grunnrentelaks for folk flest.

Sotet laks, det betyr at man steker den i en varm, tørr panne uten fett. Dette gir en røkaktig og god smak, og fettet i laksen smelter og man sitter igjen med en fyldigere og mindre fet smak. Laks er så fett i seg selv, så man trenger ikke tilføre mer.

For fire personer

Sotet laks

700 g laksefilet, gjerne ryggstykke

2 ts salt og litt nykvernet pepper

  • Del laksen i porsjonsstykker.

  • Gni laksen inn med salt og pepper, la dette trekke i 10–15 minutt.

  • Bruk en god stekepanne og varm den opp slik at den er god og gjennomvarm.

  • Legg laksen i panna uten noe smør eller olje. La den ligge i 2–3 minutt slik at den blir godt stekt.

  • Snu laksen og gjør det samme. Den kan gjerne ha en rosa kjerne. La den hvile litt før servering.

Agurkruller

1,5 agurk

1 beger Snøfrisk

2–3 ss fløte

Ca. 100 g røkelaks, vil du ha mer smak, kan du bruke gravlaks eller rakfisk

Dill

  • Skjær agurken i tynne strimler på langs. bruk en ostehøvel eller skreller.

  • Pisk Snøfrisk med fløte til en fløyelsmyk konsistens. Har du sprøytepose, kan du med fordel ha kremen i den, da blir det lettere å fordele.

  • Legg strimler med røkelaks på agurkbåndene og sprøyt ostekremen over.

  • Rull sammen de fylte agurkbåndene til en rull.

Karamellisert sjalottløk

4 sjalottløk, skrelles og deles i to på langs

1 ss sukker, salt, og pepper

  • Gni sjalottløken inn med sukker, salt, og pepper.

  • Stek løken med den flate siden ned på svak varme til den har en fin karamellisert overflate.

  • Snu den og stek til den blir gjennomstekt, altså myk.

Server laks, agurkruller, og løk, gjerne sammen med potetstappe.