Jan-Yngvar Kiel har sin første dag som rådmann i Skaun kommune torsdag 1. oktober.

Noe av det første den nye rådmannen skal være med på, er dagens formannskapsmøte med gjennomgang av økonomirapporten for de første åtte månedene i år. Skaun har lenge hatt god kontroll på økonomien, og de ferskeste tallene tyder på at det går bra også i år. Så langt har han ikke fått sett på økonomirapporten.

– Men jeg møter med friskt sinn, sier Jan-Yngvar Kiel (59), som onsdag hadde sin siste arbeidsdag som assisterende landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Fra før har han erfaring fra både privat og offentlig virksomhet, og han har også vært politiker for Senterpartiet i Trondheim.

– Hva blir din viktigste oppgave som rådmann?

– Det viktigste er å yte gode tjenester til innbyggerne, og å legge til rette for at politikerne får mulighet til å gjennomføre vedtakene sine best mulig. Men jeg har også intensjoner om å ta initiativ sjøl. Se muligheter og trekke opp temaer som en kan presentere for det politiske miljøet og få behandla. Det er en viktig oppgave. Jeg vil også legge til rette for å videreføre og utvikle en god dialog med innbyggerne og brukerne.

Veldrevet

– Skaun er en veldrevet kommune med dyktige ansatte. Nå vil jeg få gleden av å se hvordan det fungerer i praksis, sier Kiel.

Han var nylig med på kommunens årlige Vi-samling for de ansatte i Skaunhallen og synes det var både hyggelig og artig å treffe de nye kollegaene.

– Jeg gleder meg til å komme til kommunen og bli kjent med dem. Jeg vil rydde plass og rom til å gjøre meg kjent med enhetene og medarbeiderne, det gleder jeg meg veldig til. Jeg liker godt å arbeide sammen med noen, og nå får jeg en anledning til å treffe nye mennesker, sier Kiel.

Åpen dør

– Hvordan vil de ansatte merke at de får ny rådmann?

– De har hatt en veldig synlig og aktiv rådmann (Katrine Lereggen), som har lagt til rette veldig godt. Jeg håper å være en rådmann som gjør meg godt kjent med enhetene, jeg er en person som sjelden lukker døra for noen.

Kiel vil ikke bli en anonym byråkrat.

– Jeg håper å være med på å synliggjøre Skaun, med sin integritet og sine innbyggere. Jeg vil sjøl også være synlig både eksternt og internt.

– Som vekstkommune har Skaun mange barn, hvordan kan kommunen gi dem enda bedre tilbud?

– Jeg opplever Skaun som en kulturkommune. Det gir et godt grunnlag for å ha et engasjement for hverandre. Kultur gjør du ikke aleine, men som en del av et fellesskap. Det er kulturer som viser at folk bryr seg om hverandre, sier Kiel, som mener kommunen har lagt et godt grunnlag for veksten med utbygging av barnehager og skoler.

I døra

Når han nå kommer til Skaun er det fare for at den tidligere landbruksdirektøren møter seg sjøl i døra, siden Fylkesmannen har satt ned foten på flere punkter i arealplanen i Skaun. Sjøl om han ikke har jobba så mye med den saken, har han vært på den andre sida av bordet. Nå er det departementet som avgjør.

– Det er ikke så mye som står igjen som konfliktfylte stabbesteiner. Mye kan løses, sier han diplomatisk.

Sammenslåing

– Hva hvis Skaun blir slått sammen med andre kommuner, og det er fare for at jobben din forsvinner?

– Det var ingen avgjørende betingelse for om jeg tok jobben. Dette er en spennende sektor, og om en skulle bli en del av et større forum, kan det hende det ble en flott arena. Politikerne har fått et oppdrag, og jeg skal legge til rette for prosessen. Det må bare skje, men forandrer ikke min intensjon om å bidra i Skaun.