– Jamal har stekt vaflene. Biblioteksjef Trygve Eliassen har akkurat ønsket forsamlingen velkommen. Lukten av nystekte vafler og kaffe preger det lille lokalet i andre etasje på biblioteket. Rundt bordene summer det allerede – på norsk. Flere nasjonaliteter er samlet når det er internasjonal språkkafé på Orkanger.

Eksamenstid

Tiltaket er et resultat av samarbeidet mellom biblioteket og voksenopplæringa i Orkdal. Hensikten, foruten vafler og kaffe, er at flyktninger og innvandrere skal få en arena der de kan praktisere norsk sammen med nordmenn. Å lære seg norsk er ikke alltid så enkelt, og hvis man ikke har så mange å snakke med er det vanskelig å utvikle det man lærer på skolen. Lærer Inger Lello Skeie forteller at en av hensiktene også er at deltakerne skal få en arena for å framføre et tema som de har forberedt seg på. I desember er det nemlig eksamen i norsk, både muntlig og skriftlig.

Navn fra bibelen

Denne gangen var det Samrawit fra Eritrea som skulle orientere om eritreiske navneskikker. Hun kunne fortelle at hun tilhører den kristne delen av befolkningen i Eritrea, og at hennes navn betyr «samaritan». Navnet passer henne godt. Hun er utdannet sykepleier-assistent fra hjemlandet. I tillegg til at hun deltar på norskkurs, jobber hun på Orkdal Helsetun. Planen er å ta sykepleierutdanning i Norge. Hun trives svært godt med å jobbe med mennesker. I Eritrea jobbet hun på det største sykehuset i hovedstaden Asmara. Landet har en befolkning hvor halvparten er kristne, og tilhører den ortodokse kirke, mens den andre halvparten er muslimer. De fleste som tilhører den kristne tro har navn hentet fra bibelhistorien.

Bussjåfør

Vaffelsteker for anledningen, Jamal Tahlil, er fra Somalia og bor i Børsa. Sammen med kone og ett barn trives han godt i Trøndelag. Han vil bli bussjåfør, og har planen klar etter å ha fullført norskopplæringen.

Inger Lello Skeie forteller at de vil fortsette språkkafétilbudet også på nyåret. Hun ønsker gjerne flere orkdalinger velkommen.

– Det er lærerikt på mange måter. For de som skal lære seg norsk er det en flott arena for å trene. For nordmenn er det en mulighet til å lære litt mer om våre nye landsmenns bakgrunn, kultur og skikker, sier Lello Skeie.