Mange finner frem julelysene til første advent, og desember er brannmåneden fremfor noen.

– Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Det er ikke mye igjen av denne julestjerna som tok fyr. Brannen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Denne gangen varslet brannalarmen, og familien reddet seg ut.

– Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Skjerping.

Likevel er svært mange juledekorasjoner i butikkene fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale.

Et godt råd er: Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julestjerna eller andre lamper er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal.

De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år. Og uforsiktig bruk av levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak.

Mange finner frem julelysene til første advent, og desember er brannmåneden fremfor noen.

– Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Skjerping.

I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

Det er viktig å ta noen forholdsregler:

* Ta en sjekkerunde før du legger deg.

* Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger.

* Skru av belysningen om natten, også når du ikke er hjemme.

* Sjekk at røykvarsleren virker.

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, men det anbefales røykvarsler i alle oppholdsrom og soverom, også i boder i tilknytning til huset.

– Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Skjerping.