Navn: Ove Smedplass

Bosted: Bjørnli, Løkken Verk

Yrke: Brannsjef/Beredskapskoordinator i Meldal kommune

Er du et julemenneske? Liker du jula?

– Jeg er vel ikke så mye det, men det er jo en trivelig tid når julen ringes inn og roen senker seg. Det er kona som er primus motor for å skape julestemning hos oss. Det kan hun og legger hele sin sjel i det. Jula er et fint lyspunkt i mørketida. En kan begynne å se framover til lengre dager og forhåpentlig mange fine dager på ski eller isfisking.

Hvilke juletradisjoner har du?

– Det er mange tradisjoner ved jula. Bl.a. må jeg helst ha Vangsgutane, og det må være ekte tre i stua.

Hva er ditt beste juleminne?

– Opp gjennom årene så er det jo mange gode, og også mange morsomme minner å plukke frem. Men jeg fikk et par nye hoppski en gang på 60-tallet. Det husker godt. Jeg har også et bilde av meg selv like etter oppakkingen der jeg er synlig stolt. En kunne nesten ikke vente med å få komme i gang i Lahtibakken med de nye skiene. Ventetiden ble lang.

Når sluttet du å tro på julenissen?

– Jeg holdt på å si at det måtte være da jeg selv ble forsøkt engasjert som nisse, men det var vel litt tidligere enn det.

Hvor feirer du julaften?

– I mine barneår feiret vi alltid hos mine besteforeldre, senere hos min mor og far. De senere år har vi feiret hjemme, og min mor kommer til middag.

Hva spiser og drikker du til middag på julaften?

– Det er lutefisk med potetstappe, lefse og bacon. Tomtenøl og en liten aquavit hører til. Som oftest er det multekrem til dessert.

Hvilket juletre foretrekker du (plast, ekte, gran, furu, edelgran)?

– Treet må være ekte og vi har alltid hatt gran, noen ganger edelgran.

Hva ønsker du at din julegave skal inneholde?

– Det er ikke så viktig hva den inneholder lenger. Det er ikke nødvendig at det er noe dyre greier heller. Strømper, bok og cd er jo fint å få.

Hva er den beste julegaven du noen gang har fått?

– Det er vanskelig å si. Mange gaver er gitt med den aller største forventning lysende fra barneøyne. Ett år ble vi invitert med til Lanzarote av mine foreldre og vi feiret julen der. Det var jo en veldig fin julegave i seg selv og et spesielt minne.

Ser du «Grevinnen og hovmesteren» på NRK hver lillejulaften?

– Ja, det er et must. Like morsomt hver gang.

Kan du tenke deg å feire jul i Syden/utlandet? Hvorfor/hvorfor ikke?

– Jeg har som nevnt feiret jul en gang på Lanzarote, og det var veldig fint. Så feiret jeg julen 79/80 i Sør-Libanon. Det var en svært spesiell jul. Da samlet vi hele hundetroppen i Villa Rabies, Ebel Es Saqi til en veldig norsk jul der vi alle la noe på bordet som vi hadde fått tilsendt hjemmefra. En julefeiring som i Sør-Libanon vil jeg nok aldri få oppleve igjen, men kan godt tenke meg å feire en jul i utlandet igjen. Men den særnorske julefeiringen i Norge, er nok den jeg helst foretrekker.

Hvem vil du hilse god jul til gjennom ST?

– Det må bli til noen jeg ikke treffer så mange av før jul. Det må bli til jenter 14-årslaget i Meldal fotballklubb som neste sesong skal spille jenter16-fotball. Ønsker dem alle god jul og velkommen tilbake til trening på nyåret, og etter hvert i en helt ny fotballhall.

LES OGSÅ OM:

ARE HILSTAD

ROY JOHANSEN

ARNT-OTTO LIE