Har du sett spor i snøen etter flere gauper som går i lag?

Statens naturoppsyn (SNO) er klar til å se på sporene, for å registrere observasjonen din i det nasjonale overvåkingsprogrammet.

Spor etter flere gauper i lag kan være en gaupefamilie. Registrering av spor er valgt som metode for å overvåke gaupe, både i Norge og Sverige.

I stor grad er den basert på lokal medvirkning, og målet er å få registrert flest mulig av de familiegruppene som finnes.

SE UNIK VIDEO AV GAUPE

Miljødirektoratets feltapparat, Statens naturoppsyn (SNO), registrerer spor etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Arbeidet er en del av det nasjonale overvåkingsprogrammet for store rovdyr.

– Vi er avhengige av at folk melder fra til de lokale rovviltkontaktene våre, dersom de finner spor etter flere gauper i lag. Varsle nærmeste rovviltkontakt snarest mulig. Å være raskt på stedet, er viktig for å få avgjort om det faktisk dreier seg om en gaupefamilie, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i SNO.

SNO sine rovviltkontakter finner du her ved å følge lenken «vis rovviltkontakter» på ditt fylke. Det er også mulig å legge inn observasjonen på www.skandobs.no. Da blir regionalt rovviltansvarlig i SNO varslet på SMS og følger opp observasjonen.

I det nasjonale overvåkingsprogrammet for store rovdyr, stilles det klare krav til dokumentasjon før en observasjon av spor kan bli godkjent som en familiegruppe.

Alle konkrete meldinger som mottas, vil bli fulgt opp av SNO, såfremt værforholdene tillater det.

Rovviltkontaktene sporer i én til tre kilometer etter en egen instruks, for å forvisse seg om at det er spor etter en familiegruppe.

– Når gaupas parringstid starter i mars, kan sporene like gjerne stamme fra en voksen hunn og en voksen hann i lag som fra en mor med unger. Derfor varer registreringsperioden ut februar, sier Austmo.

Fakta :

* Opplysningene som blir registrert legges inn i Rovbase, et verktøy for forskningen og rovviltforvaltningen.

* Rovdata er en uavhengig leverandør av overvåkingsdata, og har blant annet ansvaret for å utvikle overvåkingsmetodikken, samt samordne resultatene fra registreringsarbeidet.

* Kunnskapen brukes av rovviltforvaltningen, blant annet til å fastsette kvoter for gaupejakta og i forbindelse med behandling av rovvilterstatningene.

* Norge og Sverige har utarbeidet, og tatt i bruk, felles overvåkingsmetodikk for gaupe. Instruksen er tilgjengelig på www.rovdata.no.