– Holder du varmen der inne? Frisør Monica Helene Kastås sender et blikk i retning Stein Dyrseth, som sitter behagelig bakoverlent i barberstolen, med hele ansiktet inntullet i varme, fuktige håndklær. Bare nesa stikker så vidt fram.

Kunnskapen om klassisk barbering er i ferd med å forsvinne her i landet, og det er stort sett i de største byene det er mulig å oppsøke en barbersalong som utfører den klassiske måten å fjerne skjeggstubbene på. Det har imidlertid de siste årene spredt seg en ny bølge av interesse, og stadig flere går over fra sløve plasthøvler og maskin til klassisk utstyr.

Såpe og kost

I litt over en måned har frisørsalongen Ramp på Orkanger hatt tilbud om herrebarbering på den gode gamle måten. Jungeltelegrafen har allerede begynt å virke. Mange har vært innom. Foreløpig er det bare Kastås som utfører tjenesten, men de andre ansatte i salongen er i ferd med å ta kurs for å kunne utføre det samme.

– Da jeg tok fagbrev i 1997 var våtbarbering på den gamle måten en del av opplæringen, sier Kastås, mens hun fjerner håndklærne fra fjeset til mannen som er godt vant med å håndtere kniver, skjønt ikke i eget ansikt.

Fem minutters varmebehandling har gjort sin virkning. Porene har åpnet seg og huden er fuktig og myk nok til at selve barberingen skal gå skånsomt for seg. Den kvinnelige barbereren påfører en mild barbersåpe. Hun bruker en myk, behagelig kost som sørger for at ansiktets skjeggdekte deler snart er dekket av hvitt skum.

– Ah, dette er behagelig altså, sier vår mann i stolen. Velvære!

Bladene byttes

I salongen har de et hyllestativ med klassiske barbersaker for salg. Høvler, kniver, blader, koster, kremer, såper og alt annet man måtte trenge for en skikkelig våtbarbering.

– Gavetips til alle damer som ønsker seg en glattbarbert herre i jula, kommer det fra barbereren, mens hun stryker kosten, med hår fra grevling, over kundens hakeparti.

Herrebarberingen har ikke gått upåaktet hen. Praten har begynt å gå mellom et par kvinnelige kunder som er innom for å fikse hårfrisyren til jul.

– Hva er finest på mannfolkene? Skal de være glattbarbert, ha tre-dagers eller ordentlig fullskjegg. Det høres ikke ut som om det oppnås umiddelbar enighet.

Den klassisk utformede barberkniven er med ett framme i barbererens høyre hånd.

Skjerpestropp og bryne

Med sikker og stødig hånd fører hun kniven over skjeggstubbene.

– Nervøs? Langt i fra. Jeg stoler fullt og helt på Monica, sier en overbevist og avslappet Dyrseth. Hva ellers skal han si? Stål mot strupe er ingen spøk.

– Før i tiden slipte man bladet på kniven når den ble sløv. Man benyttet både skjerpestropp og bryne, forteller Kastås. Det er det slutt på i barbersalongene. Hygiene- og helsekravene er annerledes i dag, og bladene byttes derfor etter hver kunde.

Kniven føres lett gjennom såpeskummet. Skjeggstubber og overflødig skum tørkes av på håndkleet som Dyrseth har rundt halsen. Til slutt gjenstår bare den mest utfordrende delen av barberingen – barten. Men det går helt fint. Ikke en bloddråpe er å se. Skjegg og bart er med ett borte. Litt ekstraservice i form av napping av øyenbryn vanker det også. Siste del av prosessen fullføres ved å fukte en håndduk med kaldt vann som legges over ansiktet. Porene skal lukkes igjen.

Velvære for karer

– Da gjenstår det bare å få på en mild parabenfri afterlotion, smiler Kastås til «pasienten» som ligger i stolen med sitt nybarberte, lett rosa, fornøyde fjes. Litt ansiktsmassasje får han også før den halvtime lange velværeseansen er over.

– Så behagelig. Dette kan jeg like. Glatt i fjeset som en barnerumpe, ren og velduftende - dette vil kona sette pris på, gliser Dyrseth bredt.

– Dette blir ikke siste gangen. Litt luksus kan jo vi karene også unne oss en gang i blant, sier han, idet han ifører seg dressjakka og forsvinner smilende ut i senterets fellesarealer. Nyraket og litt rakere i ryggen.