– Jeg syns det er tåpelig. Vi bor i Norge, og å feire jul er en norsk tradisjon der skolegudstjeneste er en del av det, sier Grethe Løberg.

Hun er mamma og FAU-medlem ved Jåren-Råbygda skole i Skaun, og fikk tidligere i desember brev fra skolen der hun ble bedt om å melde på barnet enten til julegudstjeneste eller alternativt undervisningsopplegg.

Anbefalt praksis

Det er utdanningsdirektoratet som har sendt ut anbefaling til skolene om påmelding til gudstjenester som gjennomføres i skoletida.

«På den måten er det ikke lenger bare elever som ønsker et alternativt tilbud, som aktivt må melde fra», heter det i meldingen til skolene.

Et reelt tilbud

Rektor Eli Aune forsvarer at skolen valgte å følge anbefalingen.

– Vi syns det var greit at det ble tatt et valg. Vi ville at elevene skulle skjønne at det var reelt tilbud med et mål for dagen for de som ikke ville være med gudstjenesten, sier Aune.

Hun viser til at så å si alle elevene ved skolen har meldt seg på gudstjenesten.

– Det viser at i Skaun er det forankret i kulturen at elevene skal i kirken. Så og si alle har meldt at de vil delta, sier Aune.

Ranselpost

Løberg på sin side frykter at med en slik praksis kan enkelte elever risikere å havne utenfor hvis foreldrene ikke er oppmerksomme på beskjeden.

– At det skal være valgfritt er veldig fint, men det er kanskje ikke alle foreldre som husker på å levere denne lappen. Slike lapper blir ofte liggende i sekken, sier Løberg.

Rektor Eli Aune er imidlertid ikke bekymret for dette.

– Vi har en egen mappe der vi legger beskjeder for uka som har vært, sammen med ukeplaner. Det har vi god erfaring med at folk sjekker. Jeg har ikke sett det som noe problem at foreldre ikke følger opp barna sine, sier Aune.