Norges heteste popartist, Astrid Smeplass fra Berkåk, er verdig vinner av ST-prisen 2015.

Astrid S, som hun kaller seg som artist, har gjort kjapp karriere etter at hun ble kjent gjennom Idol i 2013. Hun havnet på en femteplass i konkurransen, men fikk likevel et solid springbrett inn i musikkbransjen.

Nå er hun booket til Pstereofestivalen neste år, og tidligere i år vant hun MTV European Music Awards som beste norske artist, i sterk konkurranse med blant andre Kygo og Madcon. Hun tok også med seg halvparten av de fire prisene som ble delt ut under P3 Gull.

Bestevenninna

Lokalt kjente vi navnet hennes lenge før Idol-tida. Så tidlig som i 2007 fikk nemlig Celine Solemsløkk Helgemo ST-prisen. Hun var bare 12 år, og hadde sjarmert hele Norden med sangen «Bæstevænna» i Melodi Grand Prix junior. Og hvem handlet sangen om? Jo, bestevenninna Astrid Smeplass.

Vi hørte Smeplass på julekonserter her i distriktet, og omtalte henne som en gullstrupe lenge før hun slo gjennom.

Nå er det Astrid sin tur til å få ST-prisen. Etter Idol tok nemlig karrieren av. Før hun røk ut, rakk hun å presentere sin egen låt – «Shattered», som umiddelbart gikk til topps på iTunes-lista. Hun dro på turne ved VG lista sommeren etter. I februar i fjor vant hun prisen «Mest lovende artist» under Adresseavisens UT-Awards i Trondheim.

«Lekker låt»

Nå er hun det heteste navnet i norsk pop, og omtales av slik Pstereofestivalen:

«Astrid S. fra Berkåk har gått fra pianotimer, korps og Idol til et pop-musikalsk uttrykk som vekker internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse. Astrid S var blant de 50 første utvalgte til neste års store bransjefestival SXSW i Austin, Texas. Tidligere i år vant hun MTV European Music Awards for beste norske artist, i sterk konkurranse med blant andre Kygo og Madcon. Hennes siste singel «Hyde» ble sluppet i oktober 2015. VG trillet fram en femmer på terningen, og sammenlignet låta med Burials sound og The Weeknds R&B-approach. Adressas anmelder klinket også til med fem øyne på terningen, og mente at den «rett og slett er en lekker låt, umåtelig lovende på alle vis». Vi sier oss enige, og gleder oss til å se Astrid på Marinen!»

Låtskriver og artist

Nå i desember tok Astrid S med seg to av fire priser hjem fra P3 Gull. Hun har virkelig satt regionen på kartet, og markert seg som både låtskriver og artist.

Astrid begynte med musikk allerede i ung alder, da hun som seksåring begynte å ta pianotimer. Som syvåring ble hun med i Rennebu skolekorps, hvor hun spilte fløyte. Hun tok sangtimer, og lærte seg å spille gitar selv.

Astrid går i venninnas fotspor når hun mottar ST-prisen under avishusets store festkveld i Orkdal kulturhus til våren. Prisen består av en Steinar Garbergs ST-guten i bronse, 15 000 kroner og heder og ære.