Det er Askim/Lantto arkitekter MNAL som har fått oppdraget, som vinner av plan- og designkonkurransen om nytt museumsanlegg ved Orkla Industrimuseum.

– Vi mener det arkitektoniske grepet er best i dette prosjektet. Det er bygninger som tar igjen mye av industri- og gruvearkitekturen. Noen prøvde seg med veldig moderne ting som brøt mot det gamle, mens dette prosjektet bygger på det gamle, sier museumsdirektør Torbjørn Lefstad.

Enstemmig

Det nye bygget ligger bak eksisterende museum og Bergmannskroa, med ny hovedinngang mellom kroa og dagens museum.

Juryen hadde sitt tredje og siste jurymøte onsdag 16. desember. Etter å ha foretatt en grundig helhetsvurdering, ble det enstemmig besluttet å kåre «Overgang» til konkurransens vinner.

Oppgaven har dreid seg om å utforme et nytt anlegg på Orkla Industrimuseum, som skal romme jernbaneverksted og magasin/arkiv, samt administrasjon og areal til utstillinger og formidling.

Må skaffe midler

Formålet med det nye museumsanlegget er å skape et areal som bidrar til å ta vare på og formidle de historiske verdiene museet forvalter. Anlegget må forholde seg til fredningsvedtaket som omfatter jernbanen, Løkken stasjon og den gamle fraktgodsen.

– Hvordan er framdrifta videre?

– Nå har vi det travelt med å få til forprosjektet, som skal brukes som grunnlag for å søke kulturdepartementet som viktig finansiering. Vi har mål om å komme i betraktning på statsbudsjettet for 2017, og da må vi ha det klart innen mars, sier Lefstad.

Prosjektet kan havne i størrelsesorden 50 millioner kroner, og én tredjedel søkes dekt fra departementet. Ellers er MiST, fylkeskommunen, museumsstiftelsen, næringsliv og lokale myndigheter aktuelle bidragsytere.

Fire kandidater

Det kom inn 15 søknader til arkitektkonkurransen, og fire ble invitert til konkurranse. Disse var:

¤ Askim/Lantto arkitekter MNAL AS, Oslo, med prosjekt «Overgang»

¤ L2 arkitekter AS, Oslo, med prosjektet «Tøff»

¤ Blakstad Haffner AS, Oslo, med prosjektet «Sjikt»

¤ ON arkitekter ingeniører, Orkdal, med prosjektet «Vandring»