«Kan Rindal bestå som egen kommune?». Det er spørsmålet som stilles i en rapport bestilt av Rindal kommune og publisert denne uka.

Forskerne svarer ikke et entydig ja, eller nei. Rådmann i Rindal, Birgit Reisch, mener imidlertid rapporten viser det administrasjonen ser i hverdagen:

– At det blir krevende å fortsette alene som egen kommune, sier hun.

Regjeringa vil at Kommune-Norge skal telle færre kommuner, men mange kommuner er i tvil.

– Kan Rindal bestå som egen kommune?

– På sikt så tror jeg ikke det. Det kommer så klart an på hvordan inntektssystemet blir. Dersom tilskudd til småkommuner forsvinner for Rindal og inntektssystemet endres, blir det umulig å bestå som egen kommune, sier rådmannen.

– Går utover tjenestene

De to største utfordringene hun ser, er svekkede muligheter til å få inn nok penger til kommunen, samt vanskeligheter med rekruttering av ansatte med rett kompetanse.

Et nytt inntektssystem ble nylig lagt ut på høring. Der foreslår regjeringa at kommuner som er små, og som velger å forbli små på tross av at de har en reell mulighet til sammenslåing, skal miste deler av sine tilskudd. Hvilke kommuner dette gjelder er foreløpig ikke fastslått.

– Det nye inntektssystemet på høring gjør det ikke enklere for oss. Vi er sårbar på mange områder allerede i dag, sier Reisch, og utdyper:

– Per dags dato har vi fylt opp stillingene våre. Men vi skal for eksempel ha både ingeniører, sykepleiere og jordmor. På flere områder har vi kun en person ansatt. Hvis personen blir syk har vi ingen back-up og det går utover tjenestene, slik at tjenesten blir dårlig eller mangler helt, i alle fall for en periode.

– Du kjenner tegn på at Rindal er en for liten kommune allerede i dag?

– Ja, absolutt. Vi prøver som best vi kan å snekre sammen tilbudet på de lovpålagte tjenestene, men det tar en del tid, sier Reisch.

– Litt vanskelig

Kommunaldepartementets plan er at det nye inntektssystemet skal iverksettes fra og med 1. juli. Samme dato har kommunen frist på seg til å si et endelig ja eller nei til sammenslåing.

– Vi får ingen mulighet til å vurdere hvilket inntektsgrunnlag vi får, før vi tar valg om sammenslåing. Det blir så klart litt vanskelig, sier Reisch.

ST skrev i går om at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ba Skaun kommune, som tenker på sammenslåing i flere retninger, om å ta et retningsvalg. Rindal har også utreda samarbeid i to retninger – og i to fylker, både på Nordmøre og i Sør-Trøndelag.

Reisch sier administrasjonen i Rindal ikke forholder seg til noen annen frist enn 1. juli, da kommunen skal ha tatt sitt endelige valg. Hun viser til at det nye kommunestyret i Rindal skal få tid til å sette seg inn i saken, og at politikerne 14. januar skal ha en egen temadag om kommunereform.

Administrasjonen

mer negativ

I spørreundersøkelser gjennomført til den nevnte rapporten, kommer det fram at administrasjonen i Rindal er mer negativ enn politikerne, til å fortsette med interkommunale samarbeid framfor en kommunesammenslåing.

– Det er kanskje ikke så rart, for vi som står midt opp arbeidet med å få tilbudet til å bli faglig forsvarlig, vi merker nesten hver dag hvor sårbare vi er, sier Reisch.

Ordfører i Rindal, Ola T. Heggen, mener dette «viser ei ny og litt fremmed holdning i administrasjonen».

– Men det er til slutt politikerne som gjør vedtakene, sier han, uten å ville kommentere dette ytterligere.

PS. Rapporten i sin helhet finnes på Rindal kommunes hjemmesider.