Fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke (Sp) fra Skaun, ble før jul valgt inn i Rovviltnemda. Lørdag melder avisen Driva at foreningen "Bygdefolk for rovdyr" er kritiske til Stokkes rolle som leder av rovviltnemda etter uttalelser hun har kommet med til NRK.

"Bygdefolk mot rovdyr viser til flere uttalelser deriblant en til nrk der hun sier hun ikke ønsker rovdyr som dreper det ene husdyret etter det andre. Hun poengterer i intervjuet også at hun er for rovdyr, men at det i prioriterte beiteområder ikke skal være jerv eller bjørn", skriver avisen.

Ogsa Naturvernforbundet skal være kritiske til fylkesvaraordførerens rolle og mener at flere av Stokkes uttalelser er lite forenelig med hennes rolle i Rovviltnemnda.

Stokke svarer søndag kveld på kritikken ved å vise til sitt svar til Naturvernforbundet da de angrep hennes synspunkter. Der skriver hun blant annet at hennes mål med arbeidet i rovviltnemda er å få til en bærekraftig forvaltning av rovdyrene, men at nemda samtidig skal ivareta hensyn til næringsutøvelse og andre samfunnsinteresser.

"De ulike interesser skal vektlegges forskjellig i ulike områder og for de ulike rovviltarter", skriver Stokke.

Her er svaret fra Stokke til Naturvernforbundet:

Målet med mitt arbeidet i rovviltnemnda er blant annet å få til ei bærekraftig forvaltning av rovdyrene, men nemnda skal også ivareta hensyn til næringsutøvelse og andre samfunnsinteresser. De ulike interesser skal vektlegges forskjellig i ulike områder og for de ulike rovviltarter.

Når Naturvernforbundet er forundret over at jeg og flere er skeptiske til telling av rovdyr i Norge vs Sverige, kan jeg komme med dette eksemplet fra Forvaltningsplanen: "Bestandsmålet for bjørn er ikke oppnådd i region seks. I følge ny matematisk modell for å beregne antall bjørnekull utarbeidet av det skandinaviske bjørneprosjektet ble antall ynglinger beregnet til i underkant av 2,0 i region seks for 2012.

DNA-registreringer i 2012 viser imidlertid at minst 35 bjørner (30 i Nord-Trøndelag og 5 i Sør-Trøndelag, hvorav en av disse ble registrert både i Sør-Trøndelag og i Møre og Romsdal) var innom regionen i løpet av 2012. 11 av disse var hunnkjønn, alle registrert i Nord- Trøndelag."

Slik dokumentasjon etterlater en del spørsmål og det er dette jeg vil vite mer om. Det må vel være i alles interesse å få mer informasjon og sikrere tall.

Naturvernforbundet sier også at jeg mener at det må bli prioriterte beiteområder der skadevoldende rovdyr tas ut raskest mulig. Vet ikke Naturvernforbundet at det har vi allerede? Jeg har sagt at i de prioriterte beiteområdene, må skadedyr tas ut raskest mulig. Det er nemnda og Stortinget enige om, men antagelig ikke Naturvernforbundet.

I forvaltningsplanen står det: "En skal skille mellom prioriterte beiteområder og prioriterte rovviltområder. Samtidig slås det fast at det ikke skal være rovdyr som representerer et skadepotensial i prioriterte beiteområder for husdyr og kalvingsområde for tamrein."

Dette er bestillingen vi forholder oss til.

Når det gjelder bestandsmål for rovdyrartene i region 6, er det bare bestandsmålet for bjørn som ikke er nådd, for jerv er bestandsmålet nådd, det kan alle sjekke på www.rovdata.no

Jeg er ikke i tvil om at Naturvernforbundet ønsker både rovdyr og beitedyr i norsk natur, akkurat slik Stortinget er enige om, men da må det ikke være tvil om at det er dette forliket jeg som nemndsmedlem forholder meg til, gjør at man noen ganger må ta upopulære avgjørelser, da det ikke er forenelig med beitedyr og rovdyr i samme område, akkurat slik forvaltningsplanen beskriver.

Gunn I Stokke