En politimelding gitt ut på sviktende grunnlag ble starten på et mareritt for meldalsbonden Oddleiv Syrstadvold.

– Er det en ting jeg ikke vil bli beskyldt for, så er det dyreplageri.

Oddleiv Syrstadvold sitter inne i stua i trønderlåna øverst i Syrstadbakken i Meldal. Foran seg på stuebordet har han to avisutklipp fra avisa Sør-Trøndelag. Men det var nettsaken om at politiet hadde meldt om opptil 40 savnede sauer i fjellet, som ble starten på marerittet for Syrstadvold.

– I Jøngfjellet i grenselandet mellom Rindal og Meldal, opp mot Tifjellet, der er det bare jeg som har sau. Det var selvfølgelig ikke vanskelig for folk rundt omkring å finne ut hvem det var sine sauer som politiet snakket om.

Sender 700 sau på beite

Hver sommer slipper Syrstadvold rundt 700 sauer ut på beite i dette fjellområdet. Da har han i løpet av våren tatt i mot rundt 600 lam i fjøset på gården. Voksne sauer sendes ut med maksimalt to lam hver, mens ettåringene får med seg ett lam. Resten blir kopplam på gården. Så er det ut i marka og se etter saueflokken i området som kan være hjemsøkt av både jerv og gaupe.

– Jeg går tilsyn. Da går jeg over området og sjekker, og noterer alt jeg ser. Sauene er merket med bånd på bjellene, som sier hvor mange lam de har med seg. Finner jeg en sau med blått merke, som betyr to lam, og den er alene, så noterer jeg det. Men området er stort. Og selv om jeg går tilsyn to ganger i uka, vil det være dyr vi ikke ser i løpet av sommeren, sier Syrstadvold.

Under normaltap

Å unngå å miste dyr på utmarksbeite i løpet av sommeren er i realiteten ikke mulig. Mattilsynet opererer med normaltap på 1 prosent for voksne dyr og fire prosent på lam. Er det jerv eller gaupe som herjer i bestemte områder, kan tapene bli betraktelig større. Andre år ligger tapene langt under. Ett år mistet han 96 dyr, ifølge Syrstadvold på grunn av ei jervtispesom herjet i området. De siste årene har han vært forskånet for store rovdyrtap.

– Fra 2009 og fram til i sommer har vi ikke nådd normaltapene. I sommer mistet vi 3 voksne sau og 36 lam.

Takknemlig for hjelp

Syrstadvold er ganske sikker på at det er ei gaupe som har forsynt seg. Uansett ble ikke de 39 dyrene funnet, til tross for lengre tids leting i høst.

– Jeg er takknemlig for all hjelp jeg får når det gjelder å finne sau i fjellet, og derfor satte jeg inn en annonse i Trollheimsporten om at hvis folk så sau i området Landsemsetra – Tifjellet så satte jeg pris på å bli kontaktet, sier han.

I starten manglet han et par hundre sauer. Til slutt satt han igjen med 39 sau som han anså som tapt. Folk hadde ringt og tipset, og i en ny annonse takket Syrstadvold for hjelpen. Men det skal mye til før han slutter å lete.

– En bonde oppe i området ved Tifjellet, ved Stokkavatnet, ringte og meldte at han hadde hatt to lam rundt hytta en tid, men at mora ikke lenger var sammen med dem. Da tok vi med oss et par-tre sauer som vi gikk med i området for å lete. Vi håpte på at brekingen og lyden fra bjellene ville få lammene til å komme frem. Vi holdt på en hel dag, og vi var flere ganger oppe i området. Men en gang må man gi seg også, sier Syrstadvold.

Slo av telefonen

Han ante fred og ingen fare da han forrige uke endelig kunne ta helg etter en uke med mye arbeid. Han ventet besøk og gledet seg til å slå av telefonen og koble av. Mens telefonen ligger avslått på hylla, ringer det en mann fra Rindal. Han mente å ha sett spor etter sau og ville varsle Syrstadvold om dette. Når han ikke får svar, ringer han politiet for å få tillatelse til å kjøre inn i fjellet med scooter for å se om det kunne være sauer det var snakk om.

– Politiet ringte til meg etter dette, men fikk ikke svar. Så ringte de faren min, som deretter kom inn her ganske oppskaket - det er jo ikke hver dag man blir oppringt av politiet – og han fortalte at de hadde funnet sauer. Da jeg ringte tilbake til karen, fikk jeg vite at det var bare spor og at han ville ta seg en tur og sjekke. Selv var jeg «kuren» fordi jeg hadde brista et sidebein, så jeg takket ja til det siden jeg ikke kunne dra ut selv, forteller Syrstadvold.

Ble nyhet på nett

Søndag kveld. Syrstadvold går inn på nettet for å lese lokalavisens nettutgave. Da ser han overskriften: «Ukjent antall sauer savnet i fjellet». Meldingen om mulige spor etter sau og anmodning om scooterløyve har fått politiet til å starte undersøkelser. I teksten sto det at Mattilsynet var varslet. «De håndterer nå saken, og vil også ta stilling til om det skal iverksettes leting. Det kan komme til å skje på saueeiers regning» uttalte politioverbetjent Anders Magne Ormseth ved Surnadal og Rindal lensmannskontor til avisen.

– De som sokner til området visste jo med en gang hvilken bonde det var snakk om, sier Syrstadvold.

Beskyldt for dyreplageri

I en påfølgende sak på nettavisen presiserer politiet at det ikke er snakk om kritikkverdige forhold.

«Saueeier hevder å ha dokumentasjon på at han har meldt inn savnede sauer som tap, slik det skal gjøres. Det er ingen grunn til å tvile på det», sier Ormseth til avisen.

– Dette skulle jeg klart å leve med, sier Syrstadvold.

– Men så kom saken på facebook. Der ble det kommentert at dette var dyremishandling.

Utsatt for hets

Etter noen dager får Syrstadvold telefoner fra kolleger i Rindal som lurer på hva som foregår, og han skjønner at ryktene går. Det tar nattesøvnen.

– Jeg tenkte at før eller siden så vil de rette personene finne ut hvem dette handlet om, og jeg vil ikke få fred. Det er en kjempehets mot sauenæringen, vi blir hele tiden beskyldt for å være latsabber som ikke ser etter dyra våre. Det er ikke farlig for politiet, de kan legge fra seg telefonen når helgen kommer. For meg som bonde er det da telefonene kommer, fra folk rundt om i landet som ser på meg som dyremishandler, sier Syrstadvold.

ST har vært i kontakt med mannen i Rindal som varslet om sporene. Han bekrefter at han kjørte opp i området for å se etter sauer, og at han fant sporene. De viste seg å være reinsdyrspor.