– Interessen for håndverks-øl er sterkt økende, sier Vinko Lien Sindelar i Austmann bryggeri, som tror at antallet småbryggerier absolutt vil øke i tida som kommer.

For fjerde år på rad var det fredag kveld klart for Sansekveld i regi av Viggja Vel. Arrangementet er en del av Vinterkulturuka i Skaun, og var fulltegnet lang tid i forveien i følge Trond Bakken i arrangørstaben.

– Vi har faktisk operert med venteliste, så populært har dette arrangementet i Viggjarheim blitt, forteller han.

Søtt, surt, salt og bittert

Som i fjor var kokk, og matskribent Øystein Kvåle hyret inn for å presentere matretter tilpasset ulike ølsorter som Vinko Lien Sindelar hadde funnet fram fra bryggeriets sortiment. De frammøtte fikk se Kvåle lage matrettene som etter hvert ble servert. Han delte raust av sin kunnskap og røpet også enkelte av sine triks. Kvåle benytter i hovedsak lokale råvarer som basis i sine retter, og har klare meninger om en del av varene vi finner i de såkalte billigkjedenes matvaredisker. Med sin lune fortellermåte og gode kunnskap om smaksammensetting, var det nok mange som ble inspirert til å eksperimentere mer på kjøkkenet.

Håndverksøl

Lien Sindelar, amerikaner med norsk mor og kroatisk far, fortalte historien bak Austmann bryggeri, som han startet opp med to kamerater i Trondheim i 2013. Uten penger, kun med pantsatte hus fra mødre og tanter som startkapital, og selvsagt hardt arbeid, har gründerne endelig lykkes. Et synlig bevis på det er at de nylig fikk Hansa Borg, der Bjørn Wiggen er styreleder, med på eiersiden. Lien Sindelar fortalte både om ingredienser i øl, og selve produksjonsprosessen de benytter i det lille trondheimsbryggeriet. I fjor brygget de 210 000 liter øl, og har i underkant av 70 ulike øltyper på samvittigheten. Nå skal de investere i nytt produksjonsutstyr, uten at det betyr industriell ølproduksjon.

Trigging av smaksløker

Til forrett fikk publikum servert Kvåles krabbesalat med et lys hveteøl til. Hovedretten besto av hjort med salat og rødvinssaus, ledsaget av en Amber ale. Til dessert ble det servert tyttebærsuppe med innslag av kanel, vanilje og akevitt, toppet med kremost av Selbu blå. En mørk porter var plukket ut som passelig drikke til desserten. Kombinasjonen av gode retter og nøye utplukkede ølsorter virket til å slå godt an blant de frammøtte. Stemningen steg i takt med gode historier, god mat og drikke. Et svært interessant og hyggelig arrangement, som garantert vil trekke fullt hus også neste år.