Da Kai Olsen i Råbygda i Orkdal stod opp mandag morgen 22. februar i 08-tida, fikk han se et dødt rådyr som lå innpå plena ute i hagen, under ei furu.

Olsen, som bor i enden av boligfeltet Nergjerdet, som grenser til idrettsbanen like ved sjøen, gikk ut og sjekket dyret.

– Det var varmt ennå, blodet hadde ikke koagulert, og det var spist på bakparten av dyret, fortalte han dagen derpå.

Han fant enda et dødt rådyr på utsida av tomta. Merker på snøen tydet på at dette rådyret var tatt i sjøkanten og deretter dratt innover mot baneanlegget, en distanse på cirka 30 meter. Dette dyret var ikke spist av.

Skadene på begge dyra var forenlig med et gaupeangrep. Det bekreftet en ekspert han var i samtale med etter funnet.

Samme dag som rådyra ble funnet, ble det satt opp to viltkamera i hagen til Olsen. Kadavrene lot de ligge der gaupa forlot dem, i håp om at rovdyret kom tilbake slik at det ble festet på film.

– Kameraene stod der i to døgn, men gaupa kom ikke tilbake. Kun en rev og ei kråke havnet på bildene, forteller Svein Haugen i fallviltgruppa i Orkdal.

Kadavrene ble deretter fjernet fra boligfeltet.

Det er imidlertid stor sannsynlighet for at det er hanngaupa som kalles «Isdalingen», som drepte rådyra. Det er ei gaupe som før jul i fjor ble fanget og GPS-merket på Geitastranda, i regi av et gaupeprosjekt for å kartlegge kattedyra.

Via nettsida dyreposisjoner.no kan man følge rovdyr som er merket. Her kan man se hvor de til enhver tid har vært.

Men det er 14 dagers forsinkelse på «plottinga». Det betyr at vi kan lese av hvor «Isdalingen» var mandag 22. februar, først mandag 7. mars.