Torsdag 12. mai blir vinneren av arkitektkonkurransen omkring torget på Orkanger kåret.

Bakgrunnen er som følger: Kommunestyret i Orkdal kommune bevilget i fjor 50 000 kroner til en scene på torget. I desember ble summen økt til 100 000 kroner. Samtidig ble oppgaven utvidet; utvikle hele torget med et såkalt multimøbel laget av tre.

Målet er å få nye ideer og strategier rundt hvordan man kan få liv i Orkanger sentrum, og å se Orkanger sentrum i et helhetlig byperspektiv. Orkanger er nettopp blitt by, men mangler et sterkt bysentrum fordi byen preges av to kjøpesentre.

Torget i Orkdalsveien er i dag en «glemt» plass, og målet er å bruke utviklingen av torget som et springbrett for videre utvikling av hele hovedgata og sentrumsområdet. Torget skal ha en viktig rolle i denne nye byen.

Det ble på nyåret utlyst en arkitektkonkurranse, med leveringsfrist i slutten av april. Det kom inn seks forslag fra arkitektstudenter på NTNU i Trondheim.

Kommende torsdag blir det utstillingsåpning i Frivilligsentralen på Orkanger, rett overfor ST-bygget. Her får du se studentenes planer for torget og sentrumsgata. Du får også treffe studentene bak prosjektene, juryen bak konkurransen og representanter fra kommunen og sentrumsforeningen.

Det blir også prisutdeling til de beste prosjektene. Utstillingen blir stående på frivilligsentralen i noen dager.

Veien videre er at vinneren/vinnerne får i oppdrag å videreutvikle planene sine. Og i høst blir ett forslag valgt ut.

– Dette skal da bygges av elever ved bygglinja på Meldal videregående skole. Forhåpentligvis står trekonstruksjonen på torget ferdig neste år, sier Johannes Lipphardt, arkitekt og kommuneingeniør i Orkdal kommune.

Arkitektstudentene er bedt om å tenke både kortsiktig (to-tre år) og i et lengre perspektiv (Orkanger 2040) da de utformet modellene sine.

Målet er enkelt forklart å legge til rette for en struktur som genererer aktivitet på torget og som gir noe tilbake til byrommet. Denne strukturen skal også kunne fungere som en scene, men det må ikke være bare en scene.

Målet er at strukturen og aktiviteten rundt den skal bidra til å gjøre torget til et sted man ønsker å være også når det ikke er arrangementer der.

Torget skal være en møteplass for å sitte ned, en møteplass for samtale, en møteplass midt i Orkangers hovedgate hvor du får følelsen av å være i byen.

Arkitektstudentene kom med mange ulike forslag. Her er ett av dem.