Arve Solstad, tidligere sjefsredaktør i Dagbladet og en av norsk presses store legender, døde fredag 3. juni i hjemmet sitt i Oslo. Arve Solstad som er født og oppvokst på Ljåmo i Orkdal, ble 80 år gammel.

Bondesønnen Arve Solstad fra gården Ljåmo på Fannrem som ble kalt for «Storoksen» i Dagbladet, har gjennom sin pressetid og som redaktør vært en av de mest betydelige stemmene i norsk presse. En stemme det har vært lyttet til og som det sto stor respekt av.

Som ansvarlig redaktør i Dagbladet utviklet han avisa til å bli en fri, uavhengig avis og ikke et talerør for partiet Venstre.

Arve Solstads foreldre var Marit Skauge og Johan Solstad, begge fra Skaun. De kjøpte gården Ljåmo i 1934, året før Arve ble født. Arve var enebarn.

Arve Solstad startet sin pressekarriere i lokalavisa Sør-Trøndelag som 14-15 åring. Redaktør Per Hansson uttalte følgende om den drivende og sjelden dyktige unggutten fra Fannrem; «Den gutten blir sjefen min en dag».

Arve Solstad gikk på norrønlinja ved Orkdal landsgymnas. Allerede den gangen, i 1955, satte han kraftige spor etter seg som redaktør av russeavisa.

Arve Solstad flyttet tidlig fra Orkanger til Oslo. Han ble gift med Inger Marie Richter fra Orkanger og sammen fikk de to barn.

I Oslo ble han fort en anerkjent politisk journalist som aldri gikk omveier og som framsto som selvsikker, uredd og svært kunnskapsrik. Det gjorde ham også til en fryktet pressemann.

I 2011 fikk Arve Solstad sin egen biografi «Storoksen». Det er ikke mange forunt å få egen biografi mens de ennå lever. I forbindelse med biografien uttalte han til ST at han syntes forfatteren av biografien hadde lagt for lita vekt på læretida han hadde i lokalavisa Sør-Trøndelag.

– Jeg er stor takk skyldig overfor min første lærer, veileder og mer enn det, redaktør Per Hansson, uttalte han.

Gjennom alle år var han ofte hjem til Fannrem for å besøke sine foreldre mens de ennå levde. Han hadde også stor glede av sine kirkegårdsvandringer ved Skaun kirke hvor alle hans forfedre lå begravet både på mor- og farssida.