Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag har levert klage til Miljøverndepartementet på kvoten til jervjakta i vinter. De mener at kvoten er høyere enn tilveksten, og det er ikke greit når bestanden ligger på bestandsmålet.

«Det største problemet er likevel at den sørvestlege delen av jervstammen lir av at ein i ein del år ikkje har nådd ynglemålet. I Møre og Romsdal har ein vore på 1/3 av målet dei siste fem åra. Sjølv om ein kanskje når ynglemålet i 2016, trur ikkje Naturvernforbundet at bestanden har auka frå 6 til 19 dyr i løpet av det siste året», sier Øystein Folden, fylkesleder i Møre og Romsdal i ei pressemelding.

Og videre: «Sør-Trøndelag har i 2016 nådd ynglemålet. I mesteparten av Sør-Trøndelag er bestanden ganske tynn og dette gir ikkje grunnlag for noko stor kvote. I Nord-Trøndelag er ynglemålet nådd, men eit hiuttak gjer at ein alt har felt noko av tilveksten. Det er som følgje av nyare historikk i Nord-Trøndelag at ein kan ha kvoter med nokon storleik, sidan det oftast kjem nokre dyr over frå Sverige».

Naturvernforbundet ber i klagen om at det blir praktisert tispekvote også utenfor områder med mål om yngling.

«Det er ikkje fleire tisper i Midt-Noreg enn at det spelar lita rolle om tispa blir felt i område med mål om yngling, eller utanfor», sier Folden.